Enter your keyword

Je eigen gezonde granola maken

Je eigen gezonde granola maken

je eigen gezonde granola makenJe eigen gezonde granola maken

Tegenwoordig maken wij onze eigen granola. Ten eerste om wat afwisseling te hebben in de muesli of haver, en ten tweede omdat gekochte granola altijd suiker bevat. Wij maken graag gebruik van biologische honing als zoetmiddel. Het is een zuiver product met gezondheidsvoordelen. Let wel op, goedkope supermarkt honing is erg bijgezoet met suiker! Dat is geen zuiver product meer en kan je best vermijden.

Als je zaden, noten en haver in grotere verpakkingen koopt, kan je je eigen mengelingen maken en spaar je ook wat uit financieel…

Ons recept

We delen hier even ons recept met je mee, om zelf ook een gezonder ontbijt of lunch te kunnen maken. Zo haal je ongezondere suikers uit je voeding. En je kan er je eigen variaties mee maken.

ingrediënten:

(voor 1 grote bakplaat van de oven) Vele variaties mogelijk!

samen in een grote kom mengen:

 • 500g havermout
 • 100g sesamzaad (eventueel met maanzaad gecombineerd)
 • 100g pompoenpitten (eventueel met zonnebloempitten gecombineerd)
 • 50g lijnzaad
 • 100 g gebroken cashewnoten
 • 1 tl fleur de sel
 • 1tl kaneel
 • max 100g dennenhoning
 • 150g kokosolie vloeibaar gemaakt
 • 1/2 tot 1 glas water (tot het net aan elkaar begint te plakken, niet waterig!)

Alles samen mengen. Bakpapier uitrollen en op de bakplaat leggen. Het mengsel gelijkmatig verdelen over de ganse bakplaat, ongeveer 1 à 2 cm dik. Het geheel goed aandrukken.

In oven ongeveer 1 uur lang op 145°C laten bakken. Niet omroeren!

Na het uur kan je de deur heel even openzetten om die daarna weer te sluiten. Je laat het mengsel in de oven afkoelen, op het ritme dat je oven afkoelt. Je moet het een beetje in de gaten houden tot het krokant is geworden. Dan kan je je granola in een goed afsluitbare glazen pot bewaren.

granola granola met cacao

 

tip:

een leuke variant is granola met cacaopoeder. Neem gewone, pure cacaopoeder, ZONDER suiker!

 

 

 

Op zich hebben we gebruik gemaakt van ingrediënten die niet zo duur zijn. Je kan er nog gedroogde vruchten aan toevoegen als je wil, of andere noten enz… Met geplette dadels kan je een muesli bar resultaat bekomen.

 

 

Laat ons zeker weten als je dit recept ook hebt uitgeprobeerd!

 

Wil je op de hoogte blijven van onze recepten, acties en activiteiten?

 

En kom bij de ‘My food my kingdom community‘ op facebook!

 

Print Friendly, PDF & Email

Comments (4)

 1. Ons favoriete kampioenenontbijt: zelfgemaakte granola met vers fruit en enkele lepeltjes choQola zo uit de pot!!! Smakelijk!

  Callan Correo
  jan 13, 2017
 2. […] fruit voeg ik dan nog iets aan toe zoals: havervlokken, zaden en noten, onze homemade granola (zie blog). Hou je liefst zover mogelijk weg van ontbijtgranen in de winkel, er zit overal suiker in! En in […]

 3. Ik heb tijdens de vorige suikerchallenge mijn eerste ovenschaal granola gemaakt… Glazen bewaarpot is nu bijna leeg, dus ik ga er nieuwe moeten maken. Dit recept is keilekker – gewoon de geur alleen al is super. Ik eet de granola samen met melkkefir, blauwe (bos)bessen, aardbeien en havermout.

  Bart Geets
  apr 30, 2017
 4. […] doe ze bij mijn fruit-haver ontbijt (volgens mij kan je ze ook lekker toevoegen in stukjes bij je zelfgemaakte granola!) Ik bak ze al eens mee bij groenten zoals boontjes en pompoen ipv dat ik pitten en noten zou […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *