Enter your keyword

Gezonde & verjongende voeding

Gezonde & verjongende voeding

blog gezonde & verjongende voedingGezonde & verjongende voeding

Als je met mensen praat over voeding en gezond eten, dan hoor je hen vaak zeggen: ”Ja, maar ik eet wel heel gezond.” of “Ik ben vegetarisch en eet dus gezond.”

Het is niet omdat je vegetarisch eet, dat je dan een gezonde eetgewoonte hebt waar je lichaam zijn voordeel uit kan halen. OK, het is al een pluspunt dat je bijvoorbeeld dierlijk voedsel grotendeels achterwege laat. Maar om voedsel als genezende voeding te gaan gebruiken, komt er nog wel wat meer bij kijken. Verhit voedsel, geraffineerde suikers en -zouten, bewerkte granen enz., ze doen ons lichaam geen goed. En meestal vallen die ingrediënten wel nog onder de noemer gezond en vegetarisch eten. Ze zijn niet gezond, punt.

Groenten hebben je meer te bieden dan je denkt

Maar laat ons beginnen bij het begin. Door middel van plantaardige voeding zoals groenten en fruit, zaden en noten, natuurlijke vetten, kan je je lichaam voorzien van alle vitamines, mineralen en ander bouwstoffen dat het maar nodig heeft. Ook bv. calcium hoeft niet uit vlees te komen en zeker niet vanuit de gepasteuriseerde melk die je in de winkel koopt. Vezels moeten niet uit granen komen. Groenten hebben je ook zoveel te bieden, misschien zelfs nog meer dan zuivel en vlees. Vooral groene bladgroenten en koolsoorten mogen niet ontbreken in je dagelijkse eetpatroon. Zij zijn naast een bron van calcium en vezels, ook onontbeerlijk om je algemene gezondheid op peil te houden! Want alle aanwezige voedingsstoffen werken nauwgezet op elkaar in om jou in de beste conditie te houden.

whole food

Juist omdat de natuur en dus onze natuurlijke voeding zo vernuft in elkaar zit, kan er nauwelijks een supplement tegenop. Dus als je gezonder wil worden, ga terug naar de basis en pak je voeding aan. Gewoon verse rauwe groenten en fruit, zaden en pitten, wat onbewerkte granen en natuurlijke zouten/kruiden doen wonderen voor je lichaam! Laat andere rommel links liggen, ze doen je meer kwaad dan goed.

blog gezonde & verjongende voeding

Wij zijn over het algemeen van het principe om “whole food” te eten, gewoon verse groenten, fruit enz, in zijn natuurlijke vorm. Daar zit een complex geheel in van bouwstoffen die ervoor zorgt dat alles wat je nodig hebt, goed op elkaar is afgestemd. Ze geven je alles in de juiste dosering dat je nodig hebt. Zo komt je lichaam langzaam weer in balans. De natuur zit goed in elkaar om voor ons te zorgen, gebruik het dan ook. Met supplementen zit je soms met geïsoleerde voedingsstoffen, en op lange termijn weet je niet of de werking ervan steeds positief is. De ene stof heeft altijd een andere nodig om goed te kunnen functioneren, en bij supplementen ontbreekt dat laatste dikwijls. Variatie of het complete plaatje is belangrijk! Als je supplementen neemt, kijk zeker naar de kwaliteit (dat er geen rommel inzit en het ECHT natuurlijk is) en zorg dan mede door je voeding voor voldoende variatie… vergeet de gezonde vetten niet. Zij zorgen vaak ook voor de opname van je vitamines/mineralen…

Het belang van rauw eten en enzymen

Groenten en fruit bevatten enzymen, en die zijn belangrijk bij de vertering van onze voeding. Maar bij het verhitten ervan, gaan deze enzymen dood en dient ons lichaam zelf enzymen aan te maken om onze vertering tot een goed einde te brengen.

Wanneer we warme voeding eten, ervaren we na de maaltijd vaak een dipje. We zijn wat moe van al dat eten, want ons lichaam moet nu voor de vertering zorgen. We weten nauwelijks anders meer, dus we vinden dat dipje normaal. Maar dat is het dus niet. Doordat we geen levende enzymen opeten, is ons lichaam verplicht om in actie te schieten om zelf nog snel enzymen aan te maken. Dat vergt veel energie en werkt belastend op ons lichaam, waardoor we moe worden. En je lichaam belasten draagt niet bij tot een goede of betere gezondheid. Vandaar dat we ervoor zorgen dat we veel rauwe plantaardige voeding tot ons nemen om dat ongemak op te vangen.

“Enzymen maken jong.”

 

Door altijd ‘warm’ te eten, moet ons lichaam steeds zelf voor de vertering zorgen en versnel je je verouderingsproces. Door rauw te eten, bouw je weer reserves van enzymen op en draag je bij tot een langere jeugdigheid van je lichaam. Ook binnen topsport vind je meer mensen die naar rauwe voeding overschakelen omdat je zo maximaal gebruik kan maken van alle voedingsstoffen die je etenswaren maar te bieden hebben.

Wat met de vertering?

Soms krijg je de reactie dat rauwe voeding moeilijk te verteren is. Zelf vind ik dat een vreemde opmerking aangezien het in principe juist beter is voor lichaam om te verteren. Over het algemeen gaat het dan om mensen met bijvoorbeeld een prikkelbaar darmsyndroom en andere darmproblemen. Hun darmgestel ligt sowieso al uit balans en het is dan ook de eerste taak van mensen met darmproblemen om hun darmen zo snel mogelijk te reinigen! Darmen uit balans kunnen niet veel goeds opnemen. Zij kunnen bijvoorbeeld beginnen met groentesappen te drinken, zodat de vezels hun darmen niet teveel belasten. Zo krijgen ze wel de nodige voedingsstoffen binnen en kunnen ze werken aan een gezonder lichaam. In het begin kunnen die sappen zelfs aangelengd worden met water, om de darmen nog minder te belasten en zo alles weer langzaam aan op te bouwen.

Warme dagen, koude dagen…

Ik moet ook wel toegeven dat ik rauwe voeding gemakkelijker eet tijdens warme dagen en maanden, dan wanneer het kouder is. Vandaar dat wij in onze gerechten meestal een groente toevoegen die warm gemaakt is. Maar we serveren het wel samen met overwegend rauwe groenten. Op deze manier krijgen we niet dat koude gevoel en hebben we nog vele groenten die wel de enzymen en andere noodzakelijke voedingsstoffen bevatten die positief inwerken op onze vertering en algemene gezondheid.

“Onthoud vooral dat rauw voedsel, levend voedsel is dat geen of een minimale bewerking heeft doorlopen. “

Verhit voedsel is dood, en daar kunnen we niet veel belangrijke voedingsstoffen meer uithalen. 45°C is het maximum dat je je eten mag verwarmen om het nog als levend voedsel te mogen beschouwd. Deze temperatuur is zo ongeveer de maximum temperatuur dat je voedsel kan krijgen door bijvoorbeeld zonnewarmte, zonder nadelige effecten. Alles daarboven is dood een dient eerder als maagvulling dan als “voeding”. Er is nog wel wat van voedingsstoffen in te vinden, maar het maximale haal je uit “levende” voeding.

 

Ontdek de supergezonde en overheerlijke choQola hier!

 

En kom bij de ‘My food my kingdom community‘ op facebook!

 

 

En sta jij open om aan “verjongende voeding” te doen? Laat het weten onderaan dit bericht!

 

 Deze blog, en alle andere blogs, zijn beschermd door de disclaimer van de website.

Print Friendly, PDF & Email

Comments (2)

 1. Ja het is wel verleidelijk rauwkost is natuurvoeding zonder meer .
  Ik wil het proberen en ga starten in de periode van de dagen zonder vlees .
  Wat eten jullie nooit rauw ?
  Bestaat er goede lectuur over ?
  En hoe zit het met soep ?
  Alvast bedankt .
  Roos

  Rose Marie
  feb 24, 2017
 2. Wat eten we nooit rauw… boontjes, palmkool, pompoen, (zoete) aardappel, broccoli tenzij in sap,… je kan heel veel rauw eten. Probeer zo nog na te denken wat we echt nooit rauw eten… kan natuurlijk iets overslaan…

  Op onze shop pagina ‘gezien in blogs’ vind je een boek over plantaardige en rauwe voeding… en nog enkele andere die wel interessant zijn (we posten er niet veel, maar wel die we zelf goed vinden) https://www.myfoodmykingdom.com/shop-gezien-blogs/

  Soep is ook warm hè… we eten dat wel eens, vooral in winter omdat we in een kouder klimaat zitten, maar ik merk dat het me zwaarder valt dan rauwe voeding.

  feb 25, 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *