Enter your keyword

Het kokos(olie) wonder

Het kokos(olie) wonder

het kokosolie wonderHet kokos(olie) wonder

Kokosolie is wereldwijd eeuwenlang in vele culturen zowel als voedsel en als medicijn gebruikt. Het is een zeer veelzijdig product dat op vele vlakken de gezondheid van de westerse mens positief kan beïnvloeden. En toch gebruiken slechts weinigen deze olie. Stilaan begint kokosolie wel aan een opmars, maar jarenlang was men de kokos liever kwijt dan rijk.

Hoe komt dat toch?

 

Verzadigd vet slecht? Hoezo?

In de jaren ’80 begon er een onderhuidse zwartmakerij door industrieën die hun eigen oliën wilden promoten. Voornamelijk soja en andere onverzadigde en bewerkte plantaardige oliën begonnen een media oorlog om kokos slecht te maken en te bannen. Ze kwamen zo overtuigend over dat op den duur iedereen geloofde dat kokosolie slecht voor hart- en vaatziekten was. (behalve een enkele onderzoeker dan, maar zijn stem reikte niet hoog genoeg meer) Jammer genoeg werd jaren later aangetoond dat op deze manier een heel gezondheidsbevorderend vet vervangen werd door destructieve en schadelijke vetten.

Terwijl de gezondheid van de volkeren rond de Stille Oceaan – die zeer veel kokosproducten aten – op en top was, ging het snel bergaf met die van de westerse bevolking. Zij waren overgeschakeld naar onverzadigde vetten die snel vrije radicalen vrijgaven, wat een zeer nadelig effect teweegbrengt op je algehele gezondheid.

Stabiele olie

Kokosolie is een zeer stabiele olie. Verzadigde vetten van middellange keten blijven hun positieve eigenschappen behouden bij hoge temperaturen. Bij onverzadigde vetten is dat niet het geval. Zij worden snel ranzig bij hitte en worden toxisch. Kokosolie heeft bijvoorbeeld voor de vertering in het lichaam geen enzymen van de gal of alvleesklier nodig. Ze verteren gemakkelijk en zijn ook ideaal voor zuigelingen. Kokosolie is qua eigenschappen nauw verwant met moedermelk.

het kokosolie wonder

Kokospalm, de levensboom

In de gebieden waar men dagelijks tot zelfs 50% kokos(olie) van hun totale voeding in hun eetpatroon verorbert, noemen ze de kokospalm hun “levensboom”. Een krachtige, geneeskrachtige wonderlijke boom… Kokos kent ontelbare toepassingen om je gezondheid op te krikken. Bescherming van slagaderen, hart- en vaatziekten, behandelen van schimmels, parasieten, bacteriën en virussen, van een griepje tot hiv. Maar ook problemen aan je lever, nieren, prostaat, gal, hersenen, het spijsverteringsstelsel, botten, tanden, huid en haar ondervinden grote heil bij het dagelijkse gebruik van kokos(olie). Dr. Bruce Fife schreef er een boek over, met een duidelijk overzicht wat je kan verwachten van kokosolie. Het zou een goede zaak zijn voor onze gezondheidszorg om met dit simpel en vrij te verkrijgen product zoveel mensen weer gezond te krijgen. Maar er heerst jammer genoeg nog zoveel onwetendheid en er moet door de farmacie aan verdiend kunnen worden, anders zal je er via die wegen niet veel over horen…

Ook Bruce Fife schrijft het zelf in zijn boek:

“Het eten van kokosolie is wellicht dé eenvoudige oplossing voor de vele ziektes waar we heden ten dage mee te maken krijgen.”

Toepassingen in het dagelijkse leven

Een goed advies zou zijn om alle bewerkte, onverzadigde plantaardige vetten te vervangen door kokosolie. Zuivere echte boter, ghee, olijfolie en andere pure natuurlijke oliën hoef je niet geheel te schrappen, maar gebruik die natuurlijke olie en olijfolie bijvoorbeeld ook best enkel koud in salades. Anders wordt hij ranzig en gaat hij giftige stoffen afgeven.

Tegenwoordig vind je ook ontgeurde kokosolie, en die ligt soms ook onder vuur. Maar als je een met stoom ontgeurde kokosolie gebruikt – dus zonder chemische behandelingen – dan blijft deze olie ook stabiel en gezonder dan chemisch bewerkte olie, aangezien kokosolie zijn positieve eigenschappen blijft behouden op hoge temperaturen. Je kan zowel een goede kwaliteit (!) ontgeurde als extra virgin kokosolie gebruiken in je dagelijkse leven… afhankelijk of je iets wil maken met of zonder kokossmaak.

Wil je graag iets frituren op een gezondere manier, dan is (ontgeurde) kokosolie ideaal en je frietjes zijn ook veel sneller knapperig en superlekker! Wens je kokosolie op je huid te smeren, dan zou ik zeker de extra virgin gebruiken. Voor de koude toepassingen raad ik wel de koudgeperste kokosolie aan, om echt alle voordelen te benutten die kokosolie je maar kan bieden. Maar bij bakken, braden en frituren, kan je zeker ook de ontgeurde olie gebruiken… die is toch al verhit geweest.

Transvetten?

Kokosolie, vermits het een verzadigd en stabiel vet is, zal niet omgezet worden naar transvetten bij verhitting. Ook op dat vlak worden nogal eens onwaarheden geschreven. Kokosolie is één van de weinige oliën die geen transvetten kunnen bevatten en is dus een zeer gezonde olie, juist omdat het één van de weinige oliën is die zo stabiel is. Ook palmolie en palmpitolie krijgen soms onterecht een slechte reputatie. Alles hangt gewoon af van de soort bewerking die de olie onderging. Ook hierover kan je boeken vinden bij Bruce Fife…

Meer lezen is wijsheid vergaren

Wil je meer weten over hoever de gezondheidsvoordelen wel reiken van kokosolie? Wil je daadwerkelijk een wereld laten opengaan en je gezondheid opkrikken? Dan is het boek “Het kokosolie wonder” van Bruce Fife echt een aanrader!! Deze arts heeft kokos binnenstebuiten gekeerd en geeft je een duidelijk beeld over hoe de vork nu eigenlijk in de steel zit. Na het lezen van dit boek weet je precies wat mogelijk is met kokosolie.

Veel artikels op blogs e.d. schrijven dikwijls gewoon wat over van anderen, dingen die ze op internet vinden. Maar je informatie uit boeken en wetenschappelijke onderzoeken halen, dat gebeurt niet vaak, en zo ontstaan onwaarheden die veel verspreid worden, net zoals in de jaren ’80 is gebeurd met kokosolie. Deze olie verdient beter.

“Wie ga jij geloven? De soja industrie en verkeerd geïnformeerde schrijvers en artsen die bij bosjes door degeneratieve aandoeningen omvallen, of de gezonde eilandbewoners van de Stille Oceaan en de onderzoekers die deze ontdekkingen doen?” Bruce Fife

Hopelijk zal de informatie in dit boek erbij helpen om artsen, diëtisten en het grote publiek over de genezende wonderen van kokosolie te onderwijzen. En weet jij als gewone burger hoe jij je eigen lichaam het beste kan verzorgen met onderbouwde informatie.

Bestel hier: Bruce Fife: “Het kokosolie wonder”

 

Ontdek de supergezonde en overheerlijke choQola hier!

 

En kom bij de ‘My food my kingdom community‘ op facebook!

 

Print Friendly, PDF & Email

Comments (2)

  1. […] je meer weten over kokosolie? Lees dan het volgende artikel: “Het kokosolie wonder” Daar vind je nog een héél interessant boek dat je ogen echt zal openen ivm de geweldige […]

  2. […] Een verzadigd vet, maar wel van middellange keten. Dit is een vet dat rechtstreeks door de lever in energie wordt omgezet, en NIET in vet. Eilandbewoners, die veel kokosnoten, olie enz eten, zijn één van de gezondste mensen op aarde. Over kokosolie hebben we reeds een uitgebreid artikel besteed (met bijbehorend boek) dat je in volgende link terugvindt: http://www.myfoodmykingdom.com/het-kokosolie-wonder […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *