Enter your keyword

Hoe ga je om met zoet?

Hoe ga je om met zoet?

hoe ga je om met zoet?Hoe ga je om met zoet?

De laatste jaren is er al veel te doen geweest om suiker en zoetstoffen… Dat het verslavend werkt, weten we zo ongeveer allemaal nu wel… Maar om de zoveel tijd komt de voedingsindustrie af met het nieuwste wonder zoetmiddel! Ideaal voor wie geen geraffineerde suikers meer wil eten, want dat ligt zwaar onder vuur. En ideaal voor de mensen met diabetes! Héél even trapten we er ook in toen bijvoorbeeld stevia uitkwam (in een wit poeder wel te verstaan!)… maar het is toch niet zo eenvoudig en rooskleurig als hoe de industrie het ons voorstelt.

We hopen je hier in het kort wat wegwijs in te kunnen maken.

Twee groepen

Allereerst wil ik met een positieve noot beginnen, zodat jullie niet het idee krijgen dat alles wat zoet is, slecht is.

Wijzelf hebben een onderscheid gemaakt:

groep 1: zoet dat je in de natuur terugvindt, in zijn originele en natuurlijke vorm.

En groep 2: zoet dat door een fabriek chemisch tot stand is gekomen, of wat een chemische of niet natuurlijke behandeling heeft ondergaan. Maar ook ingekookte zaken die zeer natuurlijk klinken… bv maïsstroop.

Wij prefereren vanzelfsprekend de eerste groep zoet. Simpelweg omdat alles wat door de natuur gemaakt is en onbewerkt is, ook herkend wordt door het lichaam en daarom weinig tot geen problemen zal veroorzaken (alles hangt af van hoeveelheden en conditie van lichaam). Chemisch gemaakte zoetmiddelen zijn als het ware vijandige indringers voor het lichaam. Sommige stoffen zullen opgeslagen worden in het lichaam omdat we het niet kunnen afbreken en afvoeren, en gaan op een gegeven moment voor grote problemen zorgen.

Natuurlijk zoet

Wij eten graag zoet en willen daar gezondere keuzes in maken. Ook als men natuurlijk zoet in combinatie met vetten en eiwitten neemt, zal je bloedsuikerspiegel veel stabieler blijven dan wanneer je suikers an sich eet.

Dadels, vers en gedroogd fruit, koud geslingerde honing, stevia plant zijn zeer natuurlijke zoetmiddelen. Daarnaast is er nog kokosbloesem suiker/nectar, agave, ahorn… die gebruiken we zelf veel minder, omdat we liefst niet-verhitte zoetmiddelen gebruiken. Honing van bij de imker in je buurt vinden wij een topper! Commerciële merken voegen vaak een percentage aan suiker of siroop toe. Let ook bij gedroogde vruchten op dat ze niet extra gezoet werden!

Overdrijf nu niet met je dagelijkse consumptie natuurlijk zoet, een goed evenwicht is het belangrijkste voor je lichaam! Maar zo kan je alvast gezonder zondigen.

hoe ga je om met zoet?

Lees het etiket!!

Wanneer er op een pakje staat “zonder toegevoegde suikers”, trap daar alstublieft niet in!! Het is een verkooptruc! Het enige wat telt, is de ingrediëntenlijst, en zelfs daar hebben ze ruimte om in te ‘foefelen’! In vruchtensap mag men 10% suiker toevoegen zonder het te moeten vermelden op het etiket, gewoon omdat het dient om de zuurtegraad van het fruit weg te werken. Welkom in de ‘business’ van de industrieën… De laatste jaren zijn de fabrikanten erg bezig geweest met hun label er mooi en gezond te laten uitzien, terwijl er dikwijls nog hetzelfde inzit als er voor. Operatie “Clean label” is momenteel de norm! En het ‘opschonen’ van de ingrediëntenlijst is belangrijker dan ooit tevoren. Leer daarom goed de benamingen die aangeven dat het ‘suikers’ of ‘zoetstoffen’ zijn, en die je beter schrapt uit je menu.

Soorten benamingen

Ik ga er waarschijnlijk nog vergeten… maar volgende namen refereren naar toegevoegde suikers en zoetstoffen. Ik ga me vooral richten om de ongezondere tot ronduit giftige zoetstoffen en suikers. Ook al heb ik soms m’n twijfels hoe gezond een massagemaakte honing in een industrieel product nog is. Maar dat is persoonlijke alertheid… Ahorn en agave staat er ook tussen, omdat ik er ook niet heel zeker van ben hoe men daar over enkele jaren tegenover staat… maar in principe lijken ze me wel redelijk veilig om als natuurlijk zoet beschouwd te worden.

Hieronder alvast een lijst(je) om mee te nemen naar de winkel 😉 Velen kunnen ook vermeld worden onder hun E-nummer. Sla de afbeelding op en print ze af!

lijst zoetstoffen

Stevia is toch een plant en dus gezond?

Ja, stevia is een plant die heel zoet smaakt. Daar is niets mis mee. Wat er wel fout loopt, is dat de voedingsindustrie 2 dingen door elkaar haalt en je in verwarring brengt. Zoals bij Coca cola. Die gaan helemaal groen en gezond met stevia! Heb jij op die ingrediëntenlijst stevia zien staan? Nee, daar staat steviolglycoside. Dat is iets héél anders! Maar ook het witte stevia poeder is misleidend gezond. Want hoe komt het dat dat poeder wit ziet en er mensen zijn die zeggen dat het een bittere nasmaak heeft? Juist, door de industriële bewerking die het product heeft ondergaan. Stevia wordt gebleekt in een chloorbad, net zoals men bv aspartaam bleekt. En dat giftige chloor blijft achter in je zoetstof en stapelt zich zo op in je lichaam. Deze stevia, en ook steviolglycoside is dus, in mijn ogen, geen haar beter dan aspartaam, wat een zeer giftige en omstreden stof is die al vele slachtoffers heeft gemaakt… tagatesse lijkt me eerlijk gezegd ook zo’n soortgelijk verhaal… gewoon al omdat het een wit poeder is.

Nadelen van aspartaam (E951)

Aspartaam heeft een zeer grote lijst van gezondheidsnadelen. Aspartaam wordt in het lichaam omgezet tot methanol, (zeer giftig!) en wordt op zijn beurt weer omgevormd tot formaldehyde, een zeer giftige en kankerverwekkende stof. Je kan de talloze bijwerkingen ook opzoeken maar enkele wil ik je al wel meegeven… Aspartaam tast de hersenen aan, doordat de moleculen de bloed-hersenbarrière doorbreken, mede door die chloorbehandeling, en kan leiden tot bijvoorbeeld dementie.

Ik herinner me nog heel goed enkele jaren geleden, toen ik een dokter hoorde vertellen over een onderzoek dat hij leidde in een rustoord met bejaarden. Velen krijgen daar light producten voorgeschoteld. Als men een maand lang de light producten op basis van aspartaam wegnam, konden de dementerende bejaarden in veel gevallen weer zelfstandig eten. Dit verhaal is me zo bijgebleven en zorgde voor een hernieuwde start voor mij om de waarheid te kunnen achterhalen binnen onze voedingsindustrie.

En nu heeft hij een interview  voor ons willen doen waarin hij vertelt hoe hij de symptomen meteen kon zien en terugdraaien! Dit is een uniek interview! Hier gaan je ogen en je mond wagenwijd van open staan…

De lijst is oneindig: altijd dorst en honger hebben, verslaving aan zoet, slecht zicht tot blindheid, agressie, versnelde hartslag, pijnlijke gewrichten en spieren, astma, haarverlies, onherstelbare hersenbeschadiging, ontwikkeling van kankers, depressie, gezwollen benen, enz…

Vele mensen krijgen ook een verkeerde diagnose gesteld, wanneer het ook door gebruik van aspartaam veroorzaakt kan zijn: CVS, MS, ALS, Lyme Alzheimer, EMS, epilepsie, Parkinson, ADD, Lupus en ga zo maar door… Vermits aspartaam door de hersenbarrière gaat, zijn alle symptomen die enigszins neurologisch en psychosomatisch zijn, mogelijk! Zeer veel mensen onderschatten de impact van aspartaam MAAR ook van vele andere zoetstoffen. Ze zijn over het algemeen niet veilig te noemen! Ook daar bestaan lijsten van om de gevaren van zoetstoffen en andere stoffen te achterhalen. (Apps met E-nummers enz…)

Voorverpakte voeding

Je zou er werkelijk versteld van staan hoeveel voorverpakte voeding suiker of andere zoetstoffen bevatten! Doe de test maar eens in je kast of in de supermarkt. Kijk vooral eens bij voeding waar je het niet bij zou verwachten, zoals hartige gerechten…

Enkele aandachtspunten: de ingrediënten staan vermeld in volgorde van hoeveelheden. (1e = meest aanwezige ingrediënt)

Bij bv amandelmelk zie je hoe weinig amandelen er inzitten, zo ook bij de muesli reep kan je de hoeveelheid noten zien.

En vooral ook hoeveel E nummers en niet natuurlijke ingrediënten zoals zuurteregelaars, (gezond klinkende) anti oxidanten, stabilisatoren en smaakversterkers (zoals gistextracten)

etiketten lezenetiketten lezen

etiketten lezen

etiketten lezen

etiketten lezen

Gezonde alternatieven

Op internet of in gezondheidsboeken vind je al vele alternatieven om gezonder te leven. Recepten van gebak en water met smaakjes (geen industriële smaakjes!) brengen je al een heel eind op weg.

Probeer eerder een stuk fruit of smoothie (met de fruitvezels!) te eten, water met wat fruit en kruiden er in, kokoswater (ongezoet!), koude thee, of water met een klein beetje keltisch zeezout te drinken. Vruchtensappen brengen je bloedsuikerspiegel te veel in de hoogte omdat het geen vezels meer bevat.

Breng ook je kinderen op het gezonde pad!

Ik kan het niet genoeg benadrukken, maar kinderen krijgen over het algemeen zo’n berg zoet te verwerken! En op jonge leeftijd krijgen ze dan reeds de gekste ziekten. En tegen dat ze 30 zijn, zijn ze versleten en hebben ze overal kwaaltjes. Dat is NIET normaal!! En voeding wordt zo vaak over het hoofd gezien als oorzaak… Terwijl er al gevallen genoeg gekend zijn dat daar een grote sleutel tot een oplossing ligt. Maar men weet vaak niet waar te beginnen en hoever het al is misgelopen in onze voeding. Vaak denkt men gezond te eten, terwijl het niet zo is.

Hier thuis hebben we een strenge regel opgesteld naar snoep en frisdrank verbruik. In het begin is dat wat morren ja… maar nu drinkt heel het gezin gemakkelijk plat water. Zoek lekkere gezond-zoete alternatieven en het helpt hen ook om van de troep af te blijven. Wat zeker helpt is hen ook bewustmaken waarom het zo slecht is voor hen! Jij bent hun opvoeder en weet (hopelijk) beter wat slecht is voor je kind dan het kind zelf (dat alleen maar z’n suikerverslaving wil onderhouden). En zij worden dan weer een voorbeeldfunctie voor hun klasgenootjes.

Een vriend vertelde me vroeger nog dat hij thuis zoveel frisdrank mocht drinken als hij wou! Toen hij volwassen werd, kreeg hij diabetes… insuline spuiten en zijn zicht verminderde… maar zijn job is wel fotograaf. (klein probleempje…) Hij had veel liever gehad dat zijn ouders strengere normen hadden opgesteld toen hij jong was. Maar ook nu kan hij er nog iets aan doen, zolang hij maar de juiste dingen eet en drinkt. Dat konden we ook zien op het tv programma ‘Hoe word ik 100’ in Nederland (nov-dec 2016). Daar haalden diabetici geweldige resultaten door de juiste voeding!!

“Gezond zondigen met onze chocolade! Enkel met de gezondste ingrediënten,WANT…

bij ons is eten en snoep geen vulling, maar voeding!”

Ontdek de supergezonde en overheerlijke choQola hier!

 

En kom bij de ‘My food my kingdom community‘ op facebook!

 

Comments (3)

  1. Leerrijk! Ik kijk al uit naar de suiker challenge 🙂

    Hans Huygens
    jan 25, 2017
  2. Dank je wel voor je comment. We gaan er een geweldige challenge van maken, met een grote groep!

    jan 25, 2017
  3. […] misleiden! Meer over ongezonde en gezonde zoetigheden en zoetstoffen vind je in dit artikel “Hoe ga je om met zoet?” Je zal merken dat wij bv ook geen hele grote voorstander zijn van kokosbloesemsuiker als […]

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *