Enter your keyword

Honing is (niet) gelijk aan suiker?

Honing is (niet) gelijk aan suiker?

blog honing is niet gelijk aan suikerHoning is (niet) gelijk aan suiker?

De laatste jaren is er al veel te doen geweest in verband met gezonder eten, liefst ook nog slechte suikers vermijden, oh jee, de verborgen suikers ook nog… enz… tot je denkt dat je niets meer mag en kan eten, want ook fruit heeft suikers.

Relax 🙂 Niet te drastisch en onbezonnen te werk gaan. Bewustwording is de eerste stap, kennis opdoen de tweede en toepassen de derde stap… Maar zelfs met “kennis vergaren” zie je door de bomen het bos niet meer. Want de ene zegt dit en de andere dat. Paniek!

Inzicht

Laatst kreeg ik nog een nieuw inzicht. Er was weer een artikel ergens verschenen dat schreef dat suiker en honing net hetzelfde is voor het lichaam, dat het lichaam geen onderscheid maakt. Hm, dacht ik, en toch is dat niet het geval… maar hoe kan je dat staven? En ineens wist ik het 🙂 Vandaar dat dit artikel de ether in moest gaan.

Alles op een rijtje

Op zich zijn er veel verschillen tussen suiker en honing. En dan kan nog de discussie heersen hoe het lichaam er op reageert… maar sommige zaken zijn zo wezenlijk anders, dat die bewering dan echt niet meer op gaat.

Allereerst kunnen we er al van uitgaan dat suiker niets natuurlijk heeft en daarom ook geen nutriënten heeft om je gezondheid op te krikken… laten we ons dan vooral focussen op honing.

blog honing is niet gelijk aan suiker

Over de eerste paar punten ga ik niet lang uitweiden… vooral het laatste punt is belangrijk.

Chemisch of natuurlijk

Echte honing is een heel natuurlijk product. Zolang er bij de verwerking niet geknoeid is en er geen suiker aan is toegevoegd, is honing een puur natuurlijk product. En daar kan in mijn ogen niets tegen op.

Anti bacterieel

Honing wordt al heel lang gebruikt om slechte bacteriën en schimmels in ons lichaam te doden. Keelpijn? Eet wat rauwe honing! Ook op de huid werkt het ontsmettend als je een wonde hebt of je wil een litteken behandelen.

weerstand verhogend

Om algemeen aan te sterken is honing een zeer gezonde energie gever. Dat komt door de hoeveelheid nutriënten dat honing nog met zich meebrengt…

Enzymen en mineralen

Zoals hierboven reeds vermeldt, bevat honing veel nutriënten, in de vorm van enzymen en mineralen. Dat heeft suiker alleszins niet 😉

Base of zuurvormend

Maar wat nu echt het verschil maakt in mijn ogen waarom honing ECHT niet hetzelfde is als suiker eens het in je lichaam is, dat is het verschil tussen base en zuurvormende voeding.

Suiker is sterk zuurvormend en maakt het lichaam ziek. Ongeveer alle moderne ziekten en kwalen kan men behandelen door te kijken wat je eet en of het zuurvormend is of base. Reuma, kanker, hartziekten, alzheimer… het maakt niet uit. Ziektekiemen leven in een zuurvormend milieu en overleven NIET in een base vormende omgeving. Eet je dus veel base vormende voeding, dan zal je over het algemeen een goed functionerend lichaam hebben.

Wat is honing dan? Wel, dat is licht base! Dat betekent cru gezegd dat een kankercel NIET kan overleven in honing en wel in suiker.

 

Als er nu nog eens iemand beweert dat honing net hetzelfde is als suiker, refereer dan zeker naar dit bovenvermelde gegeven!

 

Hoe zit dat dan met andere suikers?

Wel, groene stevia en kokosbloesemsuiker is ook licht base. Groene stevia zelfs sterk base. Zelf ben ik minder geneigd om kokosbloesemsuiker te eten omdat het al wat bewerkt is geweest. Rauwe honing blijft het meest onbewerkte en natuurlijke zoetmiddel, dat zal mijn voorkeur dragen. De rest kan een alternatief zijn bij gebrek aan beter 😉

Wat is dan nog verzurend? Wel, in de lijst “verzurend” en dus een feestje voor bv kankercellen staan: bietsuiker, (bruine) rijstsiroop, fructose, gedroogd suikerriet, gerstemout siroop, industriële honing (meestal extra gesuikerd), melksuiker, kunstmatige zoetstoffen en de alledaagse (bruine) suiker. De meeste hier zijn echt sterk verzurend.

Onder de noemer licht verzurend kan je nog agave en esdoorn siroop toevoegen… niet ideaal, zou dus ongezonder zijn dan kokosbloesemsuiker en stevia… en honing 😉 Maar over de nieuwste ‘natuurlijke’ zoetmiddelen vind je nog niet zoveel terug binnen de zuur-base voeding.

 

 

Wil je op de hoogte blijven van onze recepten, acties en activiteiten?

En kom bij de ‘My food my kingdom community‘ op facebook!

 

Deze blog, en alle andere blogs, zijn beschermd door de disclaimer van de website.

Print Friendly, PDF & Email

Comments (8)

 1. Dankjewel voor je duidelijke uitleg!dit verhaal sluit aan met wat ik aan verschil voel bij het consumeren van deze producten. Ik mag dus zoveel honing in huis hebben als ik wil maar het liefst geen suiker omdat ondanks dat ik mij er zeer ongemakkelijk door ga voelen wat ik dan moet gaan proberen te herstellen met bijvoorbeeld valeriaan kan ik er toch een onbedwingbaar verlangen naar krijgen. Het apparte is dan ook dat honing hier niet voor in aanmerking komt. Nu heb ik sinds een jaar ook kokosbloesemsuiker in huis en in het begin schrok ik van het effect maar toch was het anders dan suiker. Het zit er inderdaad een soort tussenin. Van kokosbloesemsuiker krijg ik ook niet de hartkloppingen die ik van suiker krijg en van honing helemaal niet.

  JB
  jun 8, 2019
 2. Hartelijk dank voor je reactie! Ik vind het heel fijn dat je je ervaring hierin ook deelt en dat je dat ook zo aanvoelt. Want het is zeker niet algemeen geweten van honing en men scheert het nogal snel over dezelfde kam als al de rest 😉

  jun 10, 2019
 3. Sinds wij weten dat onze zoon allergisch reageert op zoetstoffen probeer ik ook zoveel mogelijk honing te gebruiken ,als je dan eens (omdat het niet anders kan) kokosbloesemsuiker of dergelijke gebruikt proef je ook meteen een verschil ,vind ik persoonlijk ,maar iedereen heedt uiteraard een eigen smaak.
  Ik deel dit artikel graag op mijn fb pagina ,want het is een discussie die ik al met veel mensen gevoerd heb en waarbij ik steeds het deksel op de neus krijg omdat ik de juiste woorden niet altijd vind om het duidelijk te maken dus dikke merci !!

  Marisa
  jan 26, 2020
 4. Ik ken het gevoel. En toen vond ik het verschil dat wezenlijk is voor het lichaam en de gezondheid! Daar kunnen ze niets tegen argumenteren. Op base vormende voeding groeien geen kankercellen 😉 Op suiker wel.

  jan 26, 2020
 5. Dat is een duidelijke uitleg ! Ik gebruik wel eens erythritol om iets te zoeten. Als ik eens een koolhydraatarme cake bak of zo. Enig idee of dat zuurvormend is of eerder base ? Het is vaak moeilijk om een juiste gezonde keuze te maken als je dan toch eens een keertje iets zoet wil.

  Peggy Hermans
  okt 26, 2021
 6. Hoi Peggy, de eerste vraag die je jezelf dient te stellen is ‘is erythritol’ natuurlijk? Dan bedoel ik echt puur natuurlijk, niet van natuurlijke oorsprong. Dus groeit het in die vorm aan een boom of in de grond? Of heeft het bewerkingen en isolaties ondergaan. Als dat laatste een ja is, dan blijf ik er af en kan ik mij niet voorstellen dat dat goed is voor je lichaam. Zeker als het er dan nog uitziet als een ‘witte suiker’. Dan is het in mijn ogen gebleekt of heeft het alleszins een ‘proces’ ondergaan. Ik baseer me op dingen die zo onbewerkt mogelijk zijn en herkenbaar uit de natuur komen. Dus bv bij stevia, zou dat ook het blad zijn en geen wit poeder ofzo… Maar iedereen gaat daar zover in als zij willen hè. Ik zeg niet dat ik hierin de waarheid in pacht heb, maar dit is een conclusie die ik trek uit dingen die ik zie en logisch denken. De natuur voedt ons, en alles waar aan gewerkt is, daar stel ik vragen bij, want dat verandert soms veel voor ons lichaam.

  okt 26, 2021
 7. Helemaal waar, leuke tip om te weten en toe te passen is als je bvb een verkoudheid begint te krijgen of je voelt je grieperig worden dan kan je onmiddellijk een shocktherapie toepassen om jouw immuunsysteem te vergroten. Je neemt vloeibare zink (2 pupetten) en Vit C 1 gr (zou de micro-C dienen te zijn, openen en het poeder in het glas gieten) en een koffielepel honing. Deze shot herhaal je om de 2 u. De honing is speciaal opdat de vitaminen onmiddellijk in het bloed zouden terecht komen.

  Annekesjoy
  okt 24, 2022
 8. Goede tip! In onze webshop hier vind je ook vloeibare zink en vit C… we zijn ook voorstander van vloeibaar (op gezuiverd water)

  okt 24, 2022

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *