Is 70% chocolade nu gezond?
Is 70% chocolade nu gezond?
Mensen willen graag gezonder leven maar wensen nog steeds te genieten van een goed stuk chocolade. Zeer begrijpelijk, een gezond leven mag geen straf zijn.
Dat is ook de reden waarom wij gestart zijn met “My food my kingdom”. Wij vinden het zelfs je plicht om te genieten van eten, om je eten lekker te vinden en willen je daar ook wegwijs in maken om op een gezonde manier te genieten van eten. En anderzijds willen we je ook bewust maken van wat er zoal speelt in de voedingsindustrie en ons eten… wat weer effect heeft op onze gezondheid.
Suikers
Eén van de zaken die mensen willen vermijden zijn suikers. Vermits men graag chocolade wil blijven eten, stapt men vaak over naar een pure variant van chocolade. Hoe meer cacaogehalte chocolade heeft, hoe beter. En dat is op zich ook zo. De 70% chocolade is nog niet zo heel bitter van smaak en gaat er bij veel mensen gemakkelijk in. Misschien daarom dat menig voedingsconsulenten en dergelijke deze chocolade ook aanbevelen… Het lijkt bijna een hype om de “70% chocolade” te eten. Overal horen wij: “wij eten de 70% chocolade”.
We horen het nu al zo vaak, dat we beslist hebben om de 70% chocolade toch even uit te leggen, want voor ons was deze chocolade geen optie om op te nemen in ons gezond voedingspatroon.
Hoe is chocolade opgebouwd?
Chocolade is een mengeling van cacaoboter, cacaomassa en suiker. Daar moet chocolade aan voldoen om officieel de naam chocolade te krijgen.
Volgens de Europese unie is chocolade een overkoepelend begrip voor producten gemaakt van cacao(half)fabrikaten en suiker, die ten minste 35% cacaobestanddelen moet bevatten, waarvan ten minste 18% cacaoboter en 14% droge cacaomassa. Voor gewone pure chocolade ligt dit hoger, nl minimum 50%.
Als je een 70% cacao ziet staan op de verpakking, dan zal dit het volgende betekenen: het cacaobestanddeel moet minstens 50% bedragen, en in dit geval zit er dan 70% cacaobestanddeel in. Dat is cacaomassa en cacaoboter.
Maar de overige 30% wordt hoofdzakelijk ingenomen door suiker en een beetje additieven. Dat zijn zo’n 7 klontjes suiker op een latje van 100g!! Suiker is en blijft een hoofdbestanddeel van chocolade. En daarbij zitten er nog emulgatoren en soms zelfs kleurstoffen in je chocolade, die niet op het etiket vermeld moet worden… (trucjes van de voedingsindustrie)
Een Bittere chocolade moet minstens 60% cacaogehalte hebben met ten minste 18% cacaoboter. Ook daar is nog veel ruimte voor suiker.
Een 99% chocolade is heel bitter en zal nog heel weinig suiker bevatten. Zo kan je zelf ook het verschil ervaren tussen 99% en 70%. Die smaken verschillen enorm!! Dat komt omdat er in de 70% simpelweg nog héél veel suiker zit.
Op zich kunnen we begrijpen dat voedingsconsulenten enz niet te streng willen zijn en je het genot van chocolade niet willen ontnemen. Maar het mag geen geruststelling zijn dat je dan goed bezig bent. Het blijft veel suiker!
Alternatieven…
We begrijpen dat men de 70% (en liever nog de 86%) chocolade aanbeveelt, omdat men het niet eenvoudig vindt om een gezond en lekker alternatief te vinden. Dat was voor ons hetzelfde geval. Toen we zelf beslisten om lactose vrij en suikervrij (en onbewerkt/rommelvrij) te leven, moest de chocolade ook aangepast worden. Zeker met een kind in huis, kan je niet zonder… en ook wij willen gewoonweg niet zonder chocolade leven.
Het leven moet leuk blijven en met jezelf chocolade te ontzeggen, terwijl je het hemel op aarde vindt, ontzeg je jezelf veel genot… en dat blijf je dan niet volhouden.
Wij zijn bijgevolg zelf chocolade beginnen maken, gewoon voor onszelf. We zijn hem verder gaan ‘fine-tunen’ want wij willen enkel het lekkerste en beste eten. Onze vrienden hadden dat ook al snel door en begonnen te vragen of zij ook niet aan deze “chocolade” konden geraken.
Het gekke is, hij smaakt naar chocolade, maar dan zonder het plakkerige suikergedoe en andere additieven. Maar op het vlak van ingrediënten lijkt deze mengeling in de verste verte niet op de klassieke chocolade. Hij is zó anders opgebouwd, waardoor hij tegelijk ook supergezond wordt! Hij zit vol goede vetten, anti-oxidanten en geeft geen bloedsuikerpieken, waardoor ook diabeten er veel beter tegen kunnen.
Gezond?
Want wat ons verder stoort aan alternatieve en zogezegde ‘gezonde’ chocolades, is dat er onnatuurlijke zoetmiddelen worden toegevoegd aan chocolade voor bv diabeten enz… uiteindelijk worden ze zo op een andere wijze alsnog vergiftigd. En ja, de stevia die ze toevoegen is niet zo natuurlijk meer als het klinkt! Laat je niet misleiden! Meer over ongezonde en gezonde zoetigheden en zoetstoffen vind je in dit artikel “Hoe ga je om met zoet?” Je zal merken dat wij bv ook geen hele grote voorstander zijn van kokosbloesemsuiker als suiker alternatief, omdat dat ook een bewerkt product is. Wij verkiezen puur natuur en onbewerkt!
Dat moet anders kunnen vonden wij…
Wij maakten zelf onze eigen gezonde en super lekkere chocolade, initieel enkel voor onszelf. Onder lichte dwang van vrienden en na veel inspanningen om alles helemaal op punt te zetten om een onweerstaanbare smaak te creëren, is na 2 jaar dan uiteindelijk ChoQola geboren!
En hoe langer hoe meer beseffen we dat we dit product écht niet beter konden maken en samenstellen! Het volledige gezondheidsplaatje klopt gewoon. En hij is SUPER lekker en zacht! … en PUUR NATUUR! Dat was voor ons heeeeeel belangrijk! En wij zijn zeer ver gegaan in kwaliteitseisen en de visie op gezonde voeding!
Zo zie je maar…Voor elk probleem bestaat er wel degelijk een oplossing… je moet ze gewoon weten te vinden.
Genieten van chocolade krijgt met choQola een hele nieuwe dimensie!
Kinderen
Niet onbelangrijk tegenwoordig… de gezondheid van kinderen laat vaak te wensen over. Vele klachten zoals astma, zuivel of lactose intolerantie, geen gluten meer eten en ga zo maar door… dat komt ook door een opstapeling van slechte, ongezonde en kwaliteitsloze voeding!
Je kind is geen vuilbak, en toch stoppen we daar zoveel troep in! Als beloning dan nog wel! Omdat we ze stil willen hebben! Begrijp je wat je doet met die kinderen? Welke gezonde toekomst hebben zij? Jij voedt hen op en het is jouw taak om ze gezond en sterk door het leven te laten gaan, toch?
Duur?
Wil je ook weten hoe choQola zich positioneert qua prijs? Lees dan zeker het volgende artikel vooraleer je zelf onjuiste conclusies trekt: “ChoQola duur? Vergelijkende test”
conclusie:
Blijf, indien je gezond wil leven en suikers uit je eetpatroon wil bannen, niet hangen in de 70% chocolade die iedereen lijkt goed te keuren. Er zit nog zoveel suiker in! Ga voor écht gezonde voeding en chocolade, ChoQola kan je daar perfect in bijstaan! We hebben 4 smaken ontwikkeld zodat iedereen zijn gading vindt en helemaal kan opgaan in zijn ideale smaaksensatie!
Zo, gedaan met praten, ik krijg al ongelooflijk veel trek 😉
ChoQola vind je natuurlijk in onze shop. We zijn apetrots om dit geweldig lekker en super gezond kwaliteitsproduct het onze te mogen noemen! Want choQola maakt het nu mogelijk om echt gezond te snoepen… een nieuw tijdperk is aangebroken… lactosevrij en suikervrij!
[button_4 border=”rounded” size=”large” color=”teal” align=”center” href=”https://www.myfoodmykingdom.com/shop-chocolade” new_window=”Y”]Ontdek hier onze heerlijke, supergezonde en veelzijdige ChoQola! Chocolade snoepen was nog nooit zo gezond![/button_4]
Wil je op de hoogte blijven van onze recepten, acties en activiteiten?
[button_4 border=”rounded” size=”large” color=”darkgrey” align=”center” href=”https://www.facebook.com/groups/myfoodmykingdom/” new_window=”Y”]En kom bij de ‘My food my kingdom community’ op facebook![/button_4]
Deze blog, en alle andere blogs, zijn beschermd door de disclaimer van de website.