Enter your keyword

Kokosolie anders bekeken…

Kokosolie anders bekeken…

Kokosolie anders bekeken…

Dat we met kokosolie kunnen bakken, dat weten de meesten onder jullie al wel. Maar er zijn nog zoveel goede eigenschappen aan kokosolie te linken, en daar zijn we dikwijls niet van op de hoogte, of we geloven er niet veel van.

Wij zijn nu bijna 2 jaar geleden gestart met verschillende toepassingen van kokosolie, en ik wil deze graag even op een rijtje zetten voor jullie.

 

Welke soort kokosolie?

Gebruik het liefst de ongeraffineerde olie, dat is de meest pure variant. Maar om te bakken bijvoorbeeld, kan ook wel de ontgeurde olie gebruikt worden… Als je die gebruikt, is het wel goed om weten welk ‘proces’ de ontgeuring heeft ondergaan. Dat kan door stoom gebeuren maar ook met hexaan, en dat is geen gezonde manier. En wij houden wel van zo puur mogelijke voeding, stoom is wel een goed alternatief. Zo lang het al een stap vooruit is naar ‘gezonder’, is het prima! Het zal alleszins beter zijn dan margarines die eerder verwant zijn aan plastic dan aan echte kwaliteitsboter.

En waarvoor kan je de kokosolie zoal gebruiken in het dagelijkse leven?

Gewicht

Kokosolie bevat verzadigde vetten, maar het zijn wel verzadigde vetten van middellange keten! Die stimuleren het metabolisme om zo beter gewicht te kunnen verliezen. Schrijf verzadigde vetten dus niet zomaar af als een ongezonde dikmaker, zoals maar al te vaak wordt gedaan. Er bestaan nuances. Ook zou je meer energie krijgen en is het goed voor de spieropbouw. Als je op je voeding in het algemeen gaat letten en de ongezonde geraffineerde producten achterwege laat, komt dat ook sneller in balans. Laat ons zeggen dat je algemene welzijn weer op pijl komt door kokosolie toe te voegen aan je eten.

Culinair

Gewoon ter vervanging van bv boter in de pan is kokosolie een uitstekende keuze. Wij wisselen kokosolie en olijfolie af, afhankelijk van het gerecht. Maar ook in koude bereidingen wordt er veel kokosolie gebruikt, vooral in de raw vegan keuken. Je kan er taarten, koekjes, chocolade enz. mee te maken (lactose vrij en liefst ook suikervrij).
Cosmetica

Ik heb echt al m’n (speciale) crèmes voor m’n oneffenheden op m’n gezicht weg te krijgen buiten gesmeten en smeer enkel nog kokosolie. Na enkele maanden had ik een beter resultaat dan die dure gezichtcrèmes die me geen verschil lieten zien. En als je er dan over nadenkt wat er allemaal voor giftige dingen in die crèmes zit, dan was de keuze snel gemaakt! Je huid is je grootste orgaan dat daadwerkelijk al die stoffen die je er opsmeert, ook opneemt…
Verder kan je het ook als ontschminker gebruiken, zowel voor kindergrime als je eigen make up. Werkt prima! Daarna gebruik je het als nachtcrème.

Huid

Het is een soort eerste hulp middel… zonnebrand, insectenbeten, huiduitslag en wondjes allerlei. Vergeet zeker je baby zijn luieruitslag niet en andere huidproblemen van je kind niet! Smeer er simpelweg kokosolie op! Het is anti bacterieel, zuiver en goed voor je lichaam. Maak bijvoorbeeld een scrub met ruw zout, zeer reinigend voor je huid. Of gewoon met kokos je huid wassen zoals je met zeep zou doen.
M’n vriend gebruikt het ook als after shave.
Ook kan je het als deodorant gebruiken, onder de oksels smeren dus 🙂 en als verzorgingscrème op je ganse huid is ook een aanrader.

“Als je een crème niet mag opeten, waarom smeer je het dan wel op je grootste orgaan, je huid?”

Tanden

De dochter heeft ook een tandarts gevonden die ook kokosolie gebruikt omdat het goed is voor je tanden. Je tanden kan je poetsen met kokosolie (of het kan als basis dienen om zelf tandpasta te maken!). Verder is het ook erg ontgiftend om bv “oil pulling” te doen en zou het de tanden ook witter maken. Maar ik denk dat je daar ofwel veel geduld voor moet hebben en er nog enkele andere ingrediënten bij kan voegen. Zelf gebruikte ik een tijdlang kokosolie met kurkuma. Veel witter werden m’n tanden niet, de badkamer en tandenborstel werd er alleszins wel veel geler door. Eerlijk gezegd vond ik het een vlek makende smurrie om mee te werken.

Haar

Soms gebruik ik een super klein beetje kokosolie om m’n haar te ontwarren… je kan er ook een maskertje van opleggen en weer uitspoelen, want het wordt anders wel een vettige boel. Je kan de kokosolie dan natuurlijk wel als gel gebruiken, dan wens je een ‘vettig’ resultaat… Wanneer je haar bijvoorbeeld uitgedroogd is in de zomer door chloor en zon, dan doet enkele keren een maskertje leggen van kokosolie wonderen. Bij kinderen kan het ook gebruikt worden om te behandelen tegen luizen!

Zuiver

Dit zijn de manieren waarop wij kokosolie zoal gebruiken, puur natuur en met over het algemeen betere en gezondere werking dan al die chemische dingen die je anders gebruikt. Oké, je kan natuurlijke/bio produkten gebruiken, maar kijk toch ook nog maar eens op het etiket wat er nog allemaal inzit… soms zijn dat voor mij enkele dingen teveel 🙂

 

“Hoe zuiverder, hoe beter is mijn uitgangspunt om een keuze te maken.”

 

Nog andere toepassingen die jij kan proberen

Ik geef je nog een lijstje mee over andere toepassingen met kokosolie, maar die we zelf nog niet hebben getest:

 • massage olie
 • littekens vervagen, ook striemen
 • helende werking bij Parkinson
 • houten snijplanken behandelen
 • tegen hoge bloeddruk
 • zwellingen rond ogen reduceren
 • als wasmiddel en zeep
 • haargel
 • hoestsiroop en zere keel
 • haar zou er terug van gaan groeien
 • neusbloedingen stelpen en voorkomen
 • goed tegen insuline pieken
 • schildklier stimuleren
 • kauwgom uit haar krijgen
 • leder reinigen en verbeteren, iemand poetste er zijn schoenen mee…
 • en je zou er zelfs een gezonde mayonaise van kunnen maken, maar dat hebben we ook nog niet uitgetest 🙂

 

Kortom, geef kokos een kans, het is zo veelzijdig en zo goed voor je!! Een pot in de keuken en nog eentje in de badkamer!

 

Als jij al ervaring hebt met de toepassingen uit bovenstaand lijstje, laat het ons dan zeker weten!

 

Wens je op de hoogte te blijven van onze weetjes en interessante info?

Ontdek de supergezonde en overheerlijke choQola hier!

 

En kom bij de ‘My food my kingdom community‘ op facebook!

 

 

Deze blog, en alle andere blogs, zijn beschermd door de disclaimer van de website.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *