Enter your keyword

kruidig paneerkaasje

kruidig paneerkaasje

blog kruidig paneerkaasjeKruidig paneerkaasje

Zelf kaas maken… dat klinkt redelijk ingewikkeld, daar heb je veel werk mee en heb je van alles voor nodig dat ik niet in huis heb… hoor ik je al denken.

Het kan ook snel gaan! Paneer is een vers kaasje dat snel gemaakt is met simpele ingrediënten… En het leuke is, je kan er ongelooflijk veel variaties mee maken! We laten je hier kennis maken met een pittig gekruid kaasje.

Koemelk of niet?

Op zich zijn wij geen voorstanders van koemelk. Maar met rauwe koemelk willen we nog wel aan de slag gaan.

Als ik een geitenboer vind, dan wil ik daar zeker ook dit kaasje mee maken, want ik ben gek op geitenkaas! Maar nu eerst de rauwe koemelk…

Zoek eens op waar je in je buurt een boerderij bv vindt die verse rauwe koemelk aanbiedt. Als er een automaat staat, kan je er altijd terecht. Soms verkopen ze nog andere producten uit hun boerderij.

melk automaatboerderijboerderijboerderij

 

 

 

 

Recept

  • 2 liter rauwe melk (of meer als je meerdere kaasjes wil maken)
  • 2 el (afgestreken) fleur de sel
  • 40 ml biologische levende appelcider azijn (uit natuurwinkel, nakijken! is meestal troebel van uitzicht)
  • lente ui/kruiden zoals kurkuma, peper, zout, beetje chili vlokken, paprikapoeder

blog kruidig paneerkaasje

Bereiding

Doe 2 liter rauwe melk in een kookpot en laat die zachtjes opwarmen tot 85°C, al roerend. Voeg er ondertussen wat fleur de sel aan toe.

Op 85°C voeg je er stilletjes al roerend de levende bio appelcider azijn aan toe, tot je merkt dat er klontertjes beginnen te vormen. Dan zit er genoeg azijn in.

Neem een vergiet met een kaasdoek er in en giet het melk mengsel in de kaasdoek. Voeg er snel al je kruiden/lente ui aan toe en meng goed door elkaar. In dit geval werd er lente ui, peper, zout, kurkuma, chili en paprika poeder aan toe gevoegd.

Wring het geheel goed uit en knoop het doek stevig dicht zodat het resterende vocht er verder kan uitlekken. Laat een halve dag maximum verder uitlekken (eventueel met een gewicht op de kaas) Hoe meer vocht er uit komt, hoe droger je kaas.

paneerpaneerpaneer

 

 

 

 

Bewaar het kaasje in de koelkast voor maximum een week.

TIP: dit kaasje is heel lekker om in blokjes te snijden en te bakken. Het smelt niet en krijgt een lekker bruin korstje. Lekker op salades of in wok gerechten!

 

Ongetwijfeld gaan we nog meer receptjes maken met paneer! Want ik vind het een superlekker en gemakkelijk kaasje om te maken waar je je creativiteit in kwijt kan!

Laat zeker een reactie achter als jij een lekkere variant hebt gemaakt!

 

Wil je op de hoogte blijven van onze recepten, acties en activiteiten?

 

En kom bij de ‘My food my kingdom community‘ op facebook!

 

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *