Je lokale imker, je gezonde schat
Je lokale imker, je gezonde schat
De laatste jaren valt het me op hoeveel mensen zich omscholen tot imker. Het zijn de mensen die vol passie met hun bijen omgaan. Voor hen is het eerder een passie dan een hobby vind ik. Elke dag bekommeren ze zich om deze kleine levende wezentjes die ongelooflijk belangrijk zijn voor ons! Jammer genoeg hebben ook zij veel te lijden onder pesticiden enz…
lokale koud geslingerde honing
Wij maken waar we kunnen ook gebruik van rauwe honing. Dat is de manier waarop de lokale imker meestal zijn honing verwerkt. Het is dat type honing dat zoveel gezondheidsvoordelen met zich meedraagt! Niet de goedkope supermarkt honing! Bij deze honing wordt dikwijls (als misschien zelfs altijd) slechte suikers en stroop toegevoegd aan de honing. Ik hoorde daar nog een imker over praten… dat is iets wat hen ook heel kwaad maakt! Er is dus zeer veel verschil in honing: je hebt de goedkope (en meestal bekendste) merken, dan heb je biologische honing wat een veel eerlijker product is, en dan de koud geslingerde, meestal rechtstreeks van de imker.
Wij overdrijven niet met honing, maar waar het past, is het wel ons zoetmiddel om wat gezonde lekkernijen te maken… en als het kan, niet verhitte zoetigheden. Zo krijg je nog de positieve eigenschappen van wat honing te bieden heeft, erbij.
Wat kan honing voor jou betekenen?
Lokale honing (en bio honing) bevat stoffen die goed werken tegen allergieën. En vooral de lokale, want als je bv een allergie hebt op een lokale plant of boom, kunnen het juist die stoffen zijn die juist in die honing zitten, die je daarbij helpen om je immuniteit weer te verhogen.
Je diabetes ondervindt doorgaans geen probleem bij het gebruik van rauwe honing. Zeker in combinatie met kaneel en vetten. Honing is heel zoet, maar het is absoluut geen suiker! Goedkope merken daarentegen wel omdat die bij gezoet werden! Heb je geen lokale honing voorhanden, kijk dan eens bij een natuurwinkel. Die bij ons in de wijk heeft ontelbare biologische honingsoorten. De ene is zoeter of kruidiger dan de andere, afhankelijk van welke bloemen de nectar komt. Wij gebruiken meestal dennenhoning als we geen lokale hebben. Die is ook rijk aan vit C en smaakt minder zoet dan bv bloemenhoning.
Goede kwaliteit van honing werkt anti bacterieel, is goed tegen schimmels, maagzweren, darminfecties, verkoudheden, infecties en geeft ook bescherming tegen verschillende kankers. Bv rauwe honing met kaneel samen nuttigen, zou zeer goed zijn tegen maag- en botkanker. Neem het gewoon puur samen in met een lepeltje, elke dag.
Deze honing is ook goed voor je spieren, hun uithoudingsvermogen en hun herstel, het reguleert je bloedsuikerspiegel en is goed om je huid te ontsmetten (wondjes, infecties, zwellingen) enz…
Kortom, er zijn nog zoveel dingen te vertellen over het belang van rauwe honing en de positieve werkingen op ons lichaam… het is een lekkernij die een weldadig effect op ons heeft en niet te vergeten… ook de bijtjes zelf zijn onmisbaar voor onze natuur en de groei van onze voeding!
Maak daarom je tuintjes, balkon en gevel zo bij-vriendelijk mogelijk en geniet van de honing uit je buurt!
Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten, blogs en andere weetjes?
En kom bij de ‘My food my kingdom community‘ op facebook!
Deze blog, en alle andere blogs, zijn beschermd door de disclaimer van de website.
[…] bio honing of honing van de imker […]