Enter your keyword

Smullen van gezondere frietjes

Smullen van gezondere frietjes

blog smullen van gezondere frietjesSmullen van gezondere frietjes

Naast chocolade is België ook een echt friet-land! 2 deugden in het leven die als een ware zonde worden ervaren.

Voor zonde 1, de chocolade, hebben wij zelf al de perfecte oplossing gecreëerd, nl choQola

Voor zonde 2, de frieten, bestaat er ook wel een gezonder alternatief dan hoe het over het algemeen gebakken wordt.

 

Hoe zit het met frituurvet?

Er is op zich een verschil tussen frietvet voor de frituur en degene die je zelf kan kopen. Industrieel frietvet bevat meer chemische toevoegingen om het vet langer bruikbaar te maken en er zo meer rendement uit te halen.

Het frietvet dat je in de supermarkt vindt, daar zitten wel enkele verschillen in.

Lees het etiket!

frituurolie

In het midden van de supermarkt rekken staan over het algemeen de bekendste merken uitgestald.

Dat wil niet zeggen dat dat de beste producten zijn! Je kan dit enkel achterhalen als je het etiket leest.

 

 

 

etiket frituurolieOp de foto merk je bv dat er in de olie van Vandemoortele additieven zitten, zoals bv anti schuimmiddel… hm, ik weet niet wat jij ervan denkt, maar anti schuimmiddel klinkt niet echt natuurlijk en wens ik zo precies niet op te eten…

Kijk dus eerder bovenaan of onderin in de rekken of je iets cleaner vindt.

Olijfolie en zonnebloemolie klinkt veel beter, maar wat mensen vergeten is dat zulke olie niet stabiel blijft bij hoge temperaturen en dus toxisch worden bij verhitting. Dus is die gezond klinkende olie niet echt een ideaal alternatief.

Dan maar op zoek naar iets anders…

 

 

Kokosolie?

Kokos wordt al heel lang en veel geconsumeerd door eilandbewoners. Zij blijken ook nog een hele goede gezondheid te hebben, wat men over de westerse bevolking niet echt kan zeggen. Kokosolie is een heel stabiele olie die bij verhitting niet toxisch wordt. Koudgeperste kokosolie is behoorlijk prijzig, maar het is ook een geweldig gezond product. Maar om daar nu echt mee te gaan frituren, dat is ook niet nodig. Want door de verhitting, gaan er wel wat nutriënten verloren die nu net de koudgeperste kokosolie siert en typeert.

Als je een met STOOM ontgeurde kokosolie gebruikt, dan is deze al verhit geweest, en gaat er niets extra verloren als je die als frituurvet zou gebruiken. Ga niet voor het allergoedkoopste product, maar zoek wel uit dat je een goede ontgeurde olie vindt. Eentje die niet met chemie is behandeld, maar met stoom!

Op deze manier kan je echt heel lekkere frieten maken, die in een olie gebakken worden die niet schadelijk wordt bij verhitting en die je gezondheid ook geen schade zal toebrengen.

 

LET OP: als je thuis frieten bakt, doe dan de kleine extra moeite om je frieten zelf te maken, en deze niet uit een voorgebakken zak te halen. Want dan is je gezonde moeite voor niets geweest. Begin van een aardappel… Ze smaken zoveel beter en liggen niet zo op je maag dan wanneer je voorgebakken frieten zou aankopen! En waarom probeer je het ook niet eens met een zoete aardappel of pastinaak?

TIP: Als je zelf frieten bakt, dien je deze in 2 keer te bakken. De eerste keer bak je alles op ongeveer 150°C voor enkele minuten, de 2e keer ongeveer op 180°C. Zo krijg je knapperige frieten.

TIP: Om de frieten nog lekkerder te maken, kan je er wat himalaya zout over doen. Wij gebruiken een grove variant met kruiden er in en doen dat in een draaimolentje. Zulk zout is NIET nefast voor je gezondheid. Integendeel zelfs… (maar dat is weer een ander onderwerp 😉 )

TIP: wanneer je merkt dat de kokosolie hard begint te schuimen en dreigt over de rand te komen, dan is het tijd om de olie te vervangen.

 

Wil je meer weten over kokosolie? Lees dan het volgende artikel: “Het kokosolie wonder” Daar vind je nog een héél interessant boek dat je ogen echt zal openen ivm de geweldige werking van kokosolie!

 

Wil je op de hoogte blijven van onze recepten, acties en activiteiten?

 

[button_4 border=”rounded” size=”large” color=”darkgrey” align=”center” href=”https://www.facebook.com/groups/myfoodmykingdom/” new_window=”Y”]En kom bij de ‘My food my kingdom community’ op facebook![/button_4]

Print Friendly, PDF & Email

Comments (2)

 1. Frituur de altijd met arachide olie pinda) nu kokosolie geprobeerd nieuwe royalgreen gekocht maar schuimt al flink bij de eerste keer. Eten zonder ijsvorming erin gedaan en het is ontgeurde olie. Hoe kan dit?

  Smaakte overigens wel super

  Evdh
  aug 11, 2023
 2. Hey, ja soms kan het flink schuimen, al moet ik zeggen dat ik het tegenwoordig niet meer zo erg heb. Ik snij gewoon aardappelen MET schil in stukken en doe ze zo in het vet, en dan valt het wel mee. Maar we hadden momenten dat we de mand zelfs niet volledig in kon zetten. Indien je last hebt van schuim, weet dat dit niet blijft duren. Na enkele keren is dat sowieso weg.
  Laat het smaken alleszins! Ik vind ze ook super! Tegenwoordig bakken we ze 3x kort, de 3e keer om ze echt krokant te hebben. Weet wel dat in voorgebakken frietjes (die je koopt) ook product op kan zitten om je frietjes gemakkelijker krokant te hebben 😉 en er zit al een ongezondere olie op bij de voorbak) Het is zeer simpel om gewoon de aardappel te snijden en zo zelf te bakken. Succes ermee 🙂

  aug 14, 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *