Enter your keyword

Spa: puur water met puur fruit?

Spa: puur water met puur fruit?

blog spa puur water met puur fruitSpa: puur water met puur fruit?

Iedereen kent het merk Spa ongetwijfeld. En ja, ook met water moet je ‘mee zijn’ met de trends… Tegenwoordig wordt er ingespeeld op water met fruit… zoals ook wij er in onze blog “Water drinken? Pimp het!” over schreven. Mensen vinden dat dan een leuk idee, maar gaan voor het gemakkelijke en eindigen met een gekochte fles fruitwater… gezond toch?

Voorkant verpakking en reclame versus…

 

SPA100%natuurlijkeoorsprongyeahright‘What you see isn’t always what you get…”

Dat is een zinnetje dat je heel goed in je oren moet knopen als het gaat over verpakte en verwerkte voeding!

“100% ingrediënten van natuurlijke oorsprong”

‘OORSPRONG’, dat betekent dat het in den beginne iets met een natuurlijk ingrediënt te maken had, maar dat er verschillende bewerkingen gebeurd zijn die 9 kansen van de 10 nefast zijn voor de gezondheid en dat er niet veel ‘natuurlijk’ meer overblijft. Maar het woord NATUURLIJK oogt mooi en wordt direct geassocieerd met GEZOND! En dat is het niet!

Ook hun reclametekst op hun website ziet er zo ongelooflijk mooi en puur natuur uit!

spaZONDERetcmarkering

Er wordt straffe taal gebruikt: zonder kunstmatige zoetstoffen, kleurstoffen of bewaarmiddelen. Hier spreken ze over ‘kunstmatige zoetstoffen’, dat betekent dat suiker wel mag… want suiker is geen zoetstof. Dat valt gewoon onder de categorie suiker en is niet kunstmatig. (voor zover wij dat natuurlijk vinden) Suiker zit in veel voeding verwerkt, als bewaarmiddel, als hulpstof en draagmiddel (die 2 laatsten dienen niet vermeld te worden op de verpakking)

En plotseling is er ook sprake van ‘limonade’… waarom spreken ze in het begin dan van ‘puur water + puur fruit’? Dat is geen limonade voor mij.

…versus achterkant verpakking en ingrediënten

Daarbij komt dat er op het etiket achteraan van de verpakking dikwijls nog heel wat andere zaken te ontdekken zijn…

We nemen 2 voorbeelden van hun 7 soorten ‘puur fruitwater’ die op hun website www.spa.be te vinden zijn:

spaorangemarkering

spacitrusmarkering

Zoals u ziet zit er in beide dranken al suiker.Vermits het als 2e vernoemd wordt, zal het ook behoorlijk veel suiker zijn. En daar zien we toch nog een kunstmatige zoetstof opduiken? Steviolglycosiden! Dat is GEEN stevia, onthou dat goed! Dat is een extractie uit wat ooit een stevia plantje was, maar zeer chemisch behandeld en bijgevolg ook zeer slecht voor de gezondheid.

Verder ontdekken we nog natuurlijke aroma’s, dat klinkt ook zo gezond… natuurlijke aroma’s vinden hun oorsprong in een natuurlijke stof die dan geëxtraheerd is en meestal zover bewerkt is dat er niets natuurlijks meer overblijft… Maar omdat het zijn oorsprong vond in een natuurlijke stof (dierlijk of plantaardig), mag men op het etiket “natuurlijk” zetten.

En dat kan van alles zijn… bv gewone vanille aroma komt meestal niet uit een vanille stokje, maar het kan van aardolie gemaakt zijn (dat was o.a. te zien in het tv programma “over eten” op één). Een andere optie kan zijn dat het een bacterie is van een orchidee die op hout of rijst werd gekweekt… Echte vanille aroma bestaat natuurlijk ook, die zal dan ook een pak duurder zijn dan wat men in bewerkte voeding steekt, en waar men de kosten zo laag mogelijk probeert te houden.

Als laatste staat er nog geconcentreerd sap op het etiket. Uiteindelijk is een concentraat ook een concentraat aan suikers. Aangezien alle vocht en het merendeel van de voedingsstoffen uitgekookt is om tot een concentraat te komen, houdt men enkele nog suikers over, geconcentreerd.

Om van een concentraat weer drinkbaar en lekker sap te maken, moet met een zoetstof of suiker toevoegen… maar die zijn we reeds tegengekomen op het etiket…

Dan schiet er enkel nog die 10% vruchtensappen over… met koolzuurhoudend water, wat verzurend werkt op het lichaam. Niet echt goed bezig, denk ik dan…

Het beste wat je kan doen is plat water nemen met wat schijfjes of stukjes echt fruit en je smaakpapillen er gewoon aan laten worden.

Mensen zijn de ECHTE smaak van PUUR fruit of sap verloren.

Maar dat echte ‘puur’ fruit zorgt wel voor jouw gezondheid, niet de voedingsindustrie.

Wil je wat ideetjes opdoen om zelf fruitwater te maken? Lees dan onze blog “Water drinken? Pimp het!”

 

 

Wil je op de hoogte blijven van onze recepten, acties en activiteiten?

En kom bij de ‘My food my kingdom community‘ op facebook!

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *