Enter your keyword

Supersnelle notenmelk!

Supersnelle notenmelk!

supersnelle notenmelkSupersnelle notenmelk!

De laatste tijd worden meer en meer mensen zich bewust van hun voeding en zijn ze op zoek naar gezondere alternatieven. De keuze van melk is daar een belangrijk onderdeel van, aangezien we daar mee opgegroeid zijn en dat bijgevolg dagelijks gebruiken. Maar velen hebben ondertussen al een koemelk intolerantie of allergie opgebouwd, en welke alternatieven spreek je dan aan? Anderen willen dan voeding zonder bewaarmiddelen en andere toevoegingen. Maar alles zelf vers maken, kost ook veel tijd…. denkt men.

Snel en gezond?

Ik was zelf ook op zoek naar een gezonder alternatief op gekochte melk. Ik was van soja overgeschakeld naar notenmelk, maar enkele additieven en suikers die nog in de verpakte melk zaten, wou ik niet meer. Dan ga je op zoek naar ‘zelf melk maken’. Maar meestal kom je dan op ‘recepten’ die zo lang duren: eerst noten weken, zeven enz… Als ik melk nodig heb, wil ik die NU! Dus hebben wij een snelle manier gevonden om notenmelk te maken! Deze methode geeft je na 5 minuten kant en klare melk zonder suiker en bewaarmiddelen etc…

Verminder de afvalberg

Door zelf je melk te maken, bespaar je niet alleen veel geld uit, verminder je verspilling van niet gebruikte melk als de brick open is. Maaaaar, je vermindert ook heel fel de afvalberg! Ik bespaar per jaar gemakkelijk 160 tetra bricken!!!

supersnelle notenmelk

Verschillende noten

Notenmelk kan je met verschillende noten maken. We hebben zelfs nog een specialleke voor mensen die geen noten kunnen verdragen! chufa ‘nootjes’. Het zijn op zich knolletjes en geen nootjes, maar ze zien er wel uit als nootjes. Ze zijn ook zoet en bevatten zeer veel vezels. Ook van deze knolletjes kan je een melk maken. In bv Bioplanet vind je de chufa in meel of als knolletje. Wil je havermelk, dat kan natuurlijk ook.

Haal gewoon een grotere portie van noten die je voorkeur hebben in huis en je kan met een blender elke dag (of max om de 3 dagen) verse en rommelvrije notenmelk maken.

Bewaar je melk in een glazen fles die je goed kan afsluiten. Zo blijft de melk enkele dagen goed. Een goede flessenreiniger is ook onmisbaar om telkens met een schone fles te kunnen starten, anders gaat de melk stilaan minder goed blijven.

Proces

De ene noot heeft een iets andere bewerking nodig dan de andere. Niet elke soort noot staat hieronder beschreven, wel de meest voor de hand liggende. De andere kan je zelf maken aan de hand van de noot die het beste aanleunt bij de noot waar je melk van wil maken. Wens je de melk zoeter of voller? Doe er dan meer noten en honing bij. Maar denk er om, in de melk uit de supermarkt, zitten zeer weinig noten. Je hoeft hier dan ook geen fortuin te spenderen aan noten om zelf melk te maken.

Bekijk ook de video: https://www.youtube.com/watch?v=HSQsRdhJX-4&t=7s

Handige kaartjes

Ik heb kaartjes gemaakt om een handig overzichtje te hebben per melksoort.

Kort gezegd, handvol noten of haver, lepel honing, snuifje fleur de sel (vanille in optie), tot ongeveer 1L water en stevig blenden.

 

Snelle amandelmelk

snelle cashewmelk

snelle chufamelk

Snelle hazelnotenmelk

 

En zo heb jij in een handomdraai verse notenmelk in huis!

 

Ontdek de supergezonde en overheerlijke choQola hier!

 

En kom bij de ‘My food my kingdom community‘ op facebook!

 

Print Friendly, PDF & Email

Comments (5)

 1. […] maak ik er nog zelf mijn gezonde en snelle! amandelmelk bij (zie blog). En meestal ook nog enkele stukjes van onze gezonde choQola, recht uit de […]

 2. […] plantaardige, ongezoete melk (hier zelfgemaakte amandelmelk, zie blogpost supersnelle notenmelk) […]

 3. Ik heb sinds de vorige suikerchallenge mijn dagelijkse sojadrink vervangen door zelfgemaakte notenmelk. Nooit gedacht dat het recept zo eenvoudig was en de smaak is zelfs beter als het origineel. Ik ben fan van de hazelnotenmelk.

  Bart Geets
  apr 30, 2017
 4. Ik zeg al jaren om zelf eens notenmelk proberen te maken maar zag op tegen het filteren en dergelijke en dacht ook dat ik nooit een glad mengsel zou bereiken. Niks is minder waar… zonet uitgeprobeerd met cashew en is suuuper makkelijk, net zo vloeibaar als uit een brik maar 10x gezonder en minder duur. Je hebt wel een goede blender nodig.

  Liesje
  apr 12, 2023
 5. Ben blij om te horen dat ik je heb kunnen helpen! Het is idd gewoon heel simpel, maar idd wel met een stevige blender, anders blijven er korreltjes inzitten…

  apr 13, 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *