Enter your keyword

Supplementen voor kinderen: een sterke start in het leven?

Supplementen voor kinderen: een sterke start in het leven?

blog-supplementen-voor-kinderen-een-sterke-start-in-het-levenSupplementen voor kinderen: een sterke start in het leven?

Kinderen hebben vele bouwstoffen nodig om op een gezonde manier groot te worden, daar zijn we het allemaal over eens. Het eerste probleem dat sommige ouders ondervinden is dat ze hun kinderen soms niet genoeg gezonde voeding (kunnen) laten eten of dat men sommige voeding verkeerdelijk als gezond beschouwt.

Wat dan?

Extra supplementen?

Voedingssupplementen zijn zeer populair en ook wel nuttig. Het is dan zeer belangrijk om na te gaan wat er in het supplement zit en vooral of het natuurlijk of synthetisch is. Zelf ben ik voorstander van gezonde voeding, maar een plan B kan een extra supplement zijn. Maar dan echt enkel een NATUURLIJK supplement, zonder verdere vervuilende bestanddelen! En daar wringt het schoentje al eens…

Enerzijds moet je onthouden dat vele supplementen gemaakt en verdeeld worden door de farmaceutische industrie, en die hebben belang bij blijvende klanten voor hun producten. Daarnaast moet het zo goedkoop mogelijk zijn en is het bijgevolg vaak synthetisch nagemaakt.

Toevallig kwam er een voedingssupplement in ons bezit door het co-ouderschap, met de bezorgdheid dat de dochter in kwestie toch “genoeg vitaminen” zou binnen krijgen bij ons… Dus de vraag of we haar toch iets van die supplementen wilden geven. (alsof wij niet met gezondheid bezig waren hmhm…)

Zo merk je ineens weer dat er nog veel mensen zijn die denken dat je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt als je juist zeer veel verse groenten en fruit eet, met zaden, noten, eieren, geitenkazen, af en toe eens vis enz… 😉 Vreemd toch? Onze bloed uitslagen liegen er niet om, die zijn super in orde! We testen die jaarlijks.

Suikers vermijden staat bij ons ook hoog op het lijstje, want dat verzwakt meteen je immuunsysteem. Je onttrekt als het ware de goede bouwstoffen door er rommel in te kappen cru gezegd. En dat merken we bij de dochter ook snel. We letten dus veel meer op de juiste voeding binnenkrijgen dan menig ander gezin…

blog-supplementen-voor-kinderen-een-sterke-start-in-het-leven

Maar wat zit er in dat supplementje van de apotheker?

overzicht-vibovitWe zijn hier erg geschrokken! Het supplement, speciaal voor kinderen was “Vibovit” junior 8+ van Teva Pharma Belgium. Dat merk biedt al jaren een grote waaier aan van supplementen voor elke leeftijdsgroep.

Op tv kwam ik ook de reclame over Vibovit tegen… nog een keer geschrokken! Zeer misleidend als je het mij vraagt… Waarom? Dat zal je verder wel merken in dit artikel.

Via de foto  hier links kan je naar de reclame gaan die op tv vertoond wordt.

Een sterke start in het leven?

“Geef je kleine genie een sterke start in het leven,” zo luidt het op de reclame. Een supplement zonder bewaarmiddelen, zonder lactose en zonder gluten. MAAR met zoetstoffen en andere chemische additieven die ik mijn kind niet wil laten eten! Op de verpakking staat ook nog vermeld dat het supplement zonder kunstmatige smaakstoffen is…

Wat is die bessensmaak dan?? Het is geen bes alleszins, want er staat enkel bessenSMAAK op de ingrediëntenlijst vermeld. En daar kijkt de doorsnee consument over. Een hele waslijst van smaakstoffen, zoetstoffen, vulmiddelen, stabilisatoren, en anti-klontermiddelen… En als je het mij vraagt, vele dingen die er inzitten, kunnen zelfs niet slecht worden, dus die ‘bewaarmiddelen’ zouden toch overbodig zijn.

Tussen deze waslijst vind je dan nog wel de zogezegde ‘gezonde’ supplementen waar het eigenlijk om draaide, maar dan niet in “natuurlijke” vorm. En afhankelijk of het voor de peuters of jonge kinderen is, kan je het in snoepjes of kauwgum vorm verkrijgen. Is dat de manier om gezond eten of supplementen te promoten? Als snoep en kauwgum?? Wij waren in shock…

Het feit dat ze zo uitpakken met “zonder gluten en lactose” is in mijn ogen eerder een afleiding van de aanwezige suikers, omdat die gluten en lactose nu zo hip zijn om te vermijden (en dus te vermelden op de verpakking) dat men de rest vergeet…

Ingrediënten van Vibovit junior 8+

vibovit-transparantAllereerst staat onderaan de verpakking, op de voorkant een tekeningetje van bessen. Die zitten er natuurlijk niet in, dat was “bessensmaak”.

Zoetstoffen (die niet allemaal onder die noemer vermeld staan op het etiket!): sorbitol, xylitol, maltodextrine, sucrose, sucralose, (zetmeel= eerder een ‘snelle’ suiker-effect). Meer dan genoeg als je het mij vraagt! Vele van deze zoetstoffen hebben een laxerend effect en kan ik niet goedkeuren. Het laxerend effect staat ook vermeld op het etiket, alsook dat het een supplement met suikers en zoetstoffen is. Dat vind je in de kleine lettertjes terug… Je mag het zeker niet toedienen aan kinderen onder de 8 jaar.. waarom niet? Te laxerend?

En verder wil ik nog een idee meegeven wat er allemaal in dit supplement zit en hoe je die ingrediënten ongeveer kan plaatsen. Ik ben er even ‘zoet’ mee geweest…

Groen = (voorlopig) als veilig beschouwd, oranje = pas op, rood = zeker vermijden. Persoonlijk vermijd ik alle synthetische toevoegingen zoveel mogelijk, het lichaam herkent het niet als iets positiefs.

magnesiumhydroxide: E528, zuurteregelaar, ‘doorgaans’ niet gevaarlijk voor de gezondheid. (krijgt van mij niet volledig groen)

natrium ascorbaat: E301, anti oxidant en zuurteregelaar, ‘relatief’ veilig (krijgt van mij niet volledig groen)

dicalciumfosfaat: E341, vulstof

mono en diglyceriden van vetzuren: E471, emulgator en stabilisator

maïszetmeel: grote kans dat het E 621 is, een mooie verbloeming van een smaakversterker (MSG) die hersenschade kan veroorzaken. Maakt onderdeel uit van een clean label politiek (= je ingrediënten vrij maken van E nummers en vervangen door natuurlijk klinkende woorden) Onder deze nummer valt ook pectine en soja-eiwit. Wordt tegenwoordig courant gebruikt.

hydroxypropylmethylcelluclose: E464, verdikkingsmiddel en stabilisator, HPMC is een synthetisch polymeer dat gemaakt wordt door chemische modificatie van cellulose (=slecht afbreekbaar). Zogenaamd alkalicellulose laat men reageren met propeenoxide en methylchloride, dat voor de ethervorming zorgt… niet echt de meest gezonde zaken zo blijkt…

bessensmaak: bij ‘smaak’ rinkelt al een belletje dat het niet echt is en waarschijnlijk MSG moet zijn, dus E621. Ook weer zo’n woord dat mooi binnen het “clean label” past.

citroenzuur: E330, anti oxidant, zuurteregelaar en bewaarmiddel. Heeft niets te maken met citroenen! Toch oppassen, het wordt als veiliger beschouwd dan het is. Het is geen natuurlijk middel en zal door het lichaam ook niet als dusdanig opgenomen worden (maw, werkt ziektes in de hand)

triglyceriden: middellange keten vetzuur. Net zoals een te hoge cholesterol kan je lichaam ook te hoge triglyceriden hebben. Of dit een natuurlijke of synthetische variant is, kan ik niet zeggen, daarom krijgt deze geen kleur.

magnesiumstereaat: E572, antiklontermiddel en glansmiddel voor pillen en snoep, veelvuldig gebruikt, kan opname van voedingsstoffen verstoren. Stearinezuur kan bij langdurig gebruik de celfunctie vernietigen. Magnesiumstereaat wordt niet in belang van de consument gebruikt, zoals vele zaken, maar eerder voor het gemak in het productieproces en om de kosten te drukken.

ijzer sulfaat: ik vind eerder toepassingen voor bereidingen van inkt, cement, in ververijen en landbouw… of als onderdeel van ijzer lactaat E585, maar niets richting voeding.

L-ascorbinezuur: E300, anti oxidant dat als vit C wordt beschouwd, maar een synthetische geïsoleerde variant is die mogelijk calcium opname bemoeilijkt en als het in te grote hoeveelheden wordt ingenomen tot diarree en vorming van nierstenen kan leiden. Als ‘supplement’ opteer ik toch echte citroenen.

zink citraat: Zink citraat is beschikbaar als dihydraat en trihydraat en is geproduceerd door volledige neutralisering van citroenzuur met een zuivere zink bron, met latere neerslag en uitdroging (wit poeder en neutrale smaak… wit poeder wekt bij mij altijd argwaan op)

Stearinezuur: E 570, lange keten verzadigd vetzuur, wordt gebruikt in verwerking van zepen. Antiklontermiddel, technisch hulpmiddel voor kleurstoffen, kan van dierlijke afkomst zijn of van transgene  (gemanipuleerde) gewassen zijn gemaakt. Wordt gebruikt als weekmaker in kauwgom, zetpillen en cosmetica, wordt vaak als veilig beschouwd maar omdat je niet kan weten of de dierlijke of de transgene versie van dit additief is gebruikt is het verdacht. Verder is er een licht risico voor allergieën. Stearinezuur kan bij langdurig gebruik de celfunctie vernietigen.

gepregelatiniseerd maïszetmeel: voor gepregelatiniseerd is zelfs geen uitleg te vinden…

acacia gom: E414, arabische gom, verdikkingsmiddel, emulgator en stabilisator. Kan opname van mineralen tegengaan

ijzeroxide: E172, kleurstof, natuurlijk of synthetisch, dat is niet duidelijk

hydroxypropylcellulose: E463, vulmiddel, verdikkingsmiddel, anti-klontermiddel, emulgator, is afval uit de katoen- en houtindustrie… zaagsel dat chemisch ge-propyleerd is. Kan darmproblemen veroorzaken.

siliciumdioxide: E551, anti-klontermiddel, synthetisch technisch hulpmiddel gemaakt uit zand voor aroma’s en kleurstoffen. Wordt niet door het lichaam verteerd, veiligheid niet gegarandeerd.

kalium iodide: = kaliumjodide? langdurig gebruik kan maag-darm ongemakken met zich meebrengen alsook misselijkheid en braken door kaliumjodide vergiftiging. Ook huiduitslag, loopneus, ernstige hoofdpijn, irritatie van de slijmvliezen, en soms zwakte, bloedarmoede en depressie kunnen onder de symptomen vallen. Best vermijden bij zwangerschap en borstvoeding.

Natuurlijke vitamines?

De laatste groep zijn de vitamines, die hier bijna zeker van synthetische makelij zijn en die ik niet als “natuurlijk en kwalitatief” voor het lichaam kan beschouwen. Ons lichaam herkent synthetisch niet als een stof waar het op kan bouwen, en zal het als iets lichaamsvreemd bekijken. (ze zouden voor mij oranje krijgen)

Als je supplementen wil nemen, zoek dan eerder iets in natuurvoedingszaken. En hopelijk vind je daar wel een supplement met ECHTE natuurlijke ingrediënten.

Veel vers eten!

q-de-natuur-heeft-al-eeuwenlang-voor-ons-gezorgdMaar bovenal ben ik voorstander van een gezondere levensstijl waar verse, rauwe groenten en fruit dagelijks een groot deel uitmaken van de voeding! Zeker ook voor kinderen! Maak ze van in het begin al eigen aan een grote inname van groenten en fruit en hun gezondheid zal meegroeien met hun leeftijd. Geef vooral niet snel toe als ze het niet willen eten.

Jij bent verantwoordelijk voor de gezonde toekomst van jouw kind!! Vermijd verder suikers en andere niet-natuurlijke rommel, daar wordt een mens simpelweg ziek van.

Geïsoleerde stoffen die door de fabrieken zijn gemaakt kunnen een averechts effect hebben terwijl echt pure voeding (en planten) jou alles in de juiste verhouding en samenstelling aanbiedt. Over die averechtse effecten wordt amper onderzoek gedaan, toch niet door de grote spelers, want die hebben er geen baat bij. De natuur is in mijn ogen niet te evenaren… maar voor de grote spelers binnen de pharma is er aan de natuur ook niet veel te verdienen…

Conclusie

In sommige gevallen was het zelfs moeilijk om een uitleg te vinden over een ingrediënt dat in dit supplement zat, wat ik verontrustend vind. Maar voor alle andere ingrediënten geldt de voornaamste regel dat ze niet natuurlijk zijn, maar in een fabriek gemaakt en in het algemeen zijn ze niet gezond voor ons lichaam. Ik geef dit echt niet aan mijn kind! Echt fruit en groente krijgt de dochter hier thuis met hopen en zal haar veel meer voeden dan deze zogenaamde “gezonde” supplementen boordevol met namen die je nog niet eens kan uitspreken, laat staan dat ze puur natuurlijk zijn… om dan nog over de toegevoegde suikers en zoetstoffen te zwijgen.

Elk niet-natuurlijk middel dat je eet of drinkt, helpt NIET voor een gezonder lichaam. Enkel ECHTE voeding doet dat voor je! Onthoud dat alstublieft.

Ik kan begrijpen dat er mensen zijn die dit allemaal wat overdreven vinden, maar dan stel ik hen gewoon de vraag: Ben jij echt bewust bezig met deze materie? Lees jij vaak een boek of een niet-commercieel, niet-gesponsord en niet-gefinancierd artikel hierover? Er is een reden waarom er zoveel ‘moderne’ ziektes zijn… onze maatschappij is vervuild, zowel de voeding als de pharma. Ik wil je absoluut geen preek geven, ik wil enkel je bewustzijn hierin verhogen.

We hebben uiteindelijk zelf ook een aanbod samengesteld met NATUURLIJKE supplementen om ons te voeden. Ontdek ze hier! Shop supplementen – My food my kingdom

Wil je meer lezen over wat er in je eten zit?

Lees dan “Slik je dat?” van Joanna Blythman
en “E = eetbaar?” van J. Kamsteeg
of een kleiner formaat om eventueel mee te nemen is “Wat zit er in uw eten?” van Corinne Gouget

En hoe ga jij een sterke start geven aan jouw kleine genie?

 

En kom bij de ‘My food my kingdom community‘ op facebook!

 

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *