Enter your keyword

Het zijn woelige tijden, dat is duidelijk… en ook bij MFMK stormt het. We hebben ons uiterste best gedaan om jullie een hoge kwaliteit van supplementen aan te kunnen bieden. Alles werd zorgvuldig uitgezocht.

Maar onze minister van volksgezondheid Frank Vandenbroucke vond het nodig om tijdens de grootste gezondheidscrisis een Koninklijk Besluit op te maken waarin staat dat elk supplement een notificatie nummer dient aan te vragen, betalend natuurlijk, per product, om in België te mogen verkopen.

M.a.w. om in dit kleine land je product te mogen aanbieden, moet je door een hele mallemolen en vooral de kassa passeren om ‘in orde te zijn’. Je kan je al inbeelden dat, als je dit navraagt, er amper producten zijn die hieraan voldoen. Want zulke mooie en eerlijke producten behoren vaak kleinere ondernemers voor wie het absoluut niet haalbaar is om aan deze eisen te voldoen. Want laat ons eerlijk zijn, België is een veel te klein en complex land om renderend te zijn, om er al deze moeite en middelen in te steken.

M.a.w. er worden ons zeer veel producten voor onze gezondheid ontzegd, tijdens een gezondheidscrisis.
Er bleek zelfs weinig geweten te zijn in Nederland over deze ‘nieuwe’ regel in België. Alles kwam naar boven toen er een FAVV controleur voor mijn neus stond. En daar stond ik dan, met prachtige supplementen die zogezegd niet meer toegelaten zijn omdat er geen notificatie is gebeurd. Begrijp dit goed: De producten zijn fantastisch en volledig in orde, doch ineens ontbreken zij een administratief nummer en mogen daarom niet meer verkocht worden! Het is ronduit absurd!

Ik kan u zeggen dat er een kleine storm is ontstaan bij het volgende contact met de FAVV controleur waarna zij, niet meer wetende wat te antwoorden of waar te kijken van pure schaamte wegging. Het is een kleine overwinning, maar ze zal dit bezoek niet snel meer vergeten! Wij kunnen maar hopen dat ze deze mistoestanden ook beginnen in te zien en deze van binnenuit gaan aankaarten… Laat ons hopen dat meer en meer ondernemers niet langer blijven zwijgen en zich ook uitspreken opdat deze “controleurs” niet meer rond deze mistoestanden kunnen en er daadwerkelijk iets aan doen.

Het is absurd, amper te handhaven in een online gebeuren, het is broodroof en oneerlijke concurrentie tussen EU landen. Europa wil alles vereenvoudigen, maar België gaat er weer een stokje voor steken. Het is duidelijk dat onze overheid absoluut niet om onze gezondheid geeft! Want zij sluiten hiermee een massa hoog kwalitatieve producten uit! Terwijl de grote ondernemingen, met vaak ongezondere producten, wel de middelen hebben om de nieuwe regels ‘te betalen’, want daar gaat het over… geld en controle! Ondernemerschap, motivatie, initiatief en sociale betrokkenheid hebben duidelijk niet langer meer bestaansrecht. Het wordt meer en meer duidelijk dat alles kapot moet.

Dus komt het er op neer dat wij, na zovele inspanningen, de supplementen verkoop (voorlopig) moeten stopzetten… tenzij we een geweldig gezond natuurlijk alternatief vinden, met (Belgisch) notificatie nummer.

Het is voor ons, de zoveelste klap die we te verwerken krijgen. We wilden iets goed doen voor de mensheid. Maar het mocht weer niet zijn…