Enter your keyword

Verhitte voeding, dode voeding

Verhitte voeding, dode voeding

blog verhitte voeding, dode voedingVerhitte voeding, dode voeding

Mensen zijn op zoek naar een gezonde manier van eten bereiden. Ze vragen zich dan bijvoorbeeld af of ‘slow cooking’ dan beter is voor de bewaring van vitamines. Of je nu aan slow cooking of fast cooking doet, beiden worden heet en het eten gaat dood. Van zodra je boven 45°C komt, gaan levende deeltjes in je voeding dood, traag of snel. Als we jou zouden ‘slow’ koken, dan ga je er vroeg of laat ook aan hè 😉

Hoezo dood?

Warm eten, het is toch zo lekker en we eten het dagelijks. Maar voedsel dat we warmer maken dan 48°C, is eigenlijk dode voeding. Die voeding bevat nog zeer weinig bouwstoffen meer voor ons lichaam. Vitamines, mineralen, enzymen, aminozuren en alles wat ons lichaam draaiende houdt, gaat verloren door de verhitting. Ook het broodnodige water laat je grotendeels verloren gaan door verhitting. Je kan het heel simpel als volgt stellen: als je het terug in de grond steekt en er groeit weer iets uit, dan is het levend voedsel. En dat is het wat ons lichaam nodig heeft. Een gekookte tomaat bijvoorbeeld kan niet meer kiemen, een rauwe wel, zelfs als ze gedroogd is.

Energie dip

Na het nuttigen van een warme maaltijd krijgen we vaak een energie dip. Een ‘dipje’ dat we blijkbaar ook nog normaal vinden, want we hebben dat elke dag. En enige tijd later willen we weer iets eten omdat ons lichaam onze hersenen het signaal geeft dat het weer honger heeft. Ons lichaam is nog steeds op zoek naar echt, waardevol materiaal om zich te voeden. Tegenwoordig voel ik heel goed het verschil. Als ik een warme maaltijd neem, dan ligt het eten op mijn maag. Met overwegend rauwe groenten en fruit in mijn maaltijd heb ik dat niet.

Ouder worden, een noodzakelijk kwaad?

Tijdens het ouder worden, vragen we ons af waarom onze cholesterol te hoog is, waarom onze aderen dichtslibben en ons hart het begeeft. Voeding heeft er zoveel mee te maken! We verouderen sneller door warme voeding, omdat ons lichaam zelf moet zorgen voor de juiste enzymen om ons eten te verteren. Als we onszelf goede brandstof geven en meer rauw eten, hebben we ook veel energie om te kunnen doorgaan. Dan zorgt je eten zelf voor de nodige enzymen voor je vertering en wordt je lichaam niet belast.

blog verhitte voeding, dode voeding

Maar het strafste vind ik dat de meeste mensen zichzelf nog niet eens afvragen hoe het komt dat we zwakker en zieker worden. We vinden het normaal. Het hoort erbij en je hoopt maar bij de gelukkige te zijn om zo gezond mogelijk oud te worden. Wij zijn geen lotje in de loterij hè. Je hebt het zelf in handen.

“Alles wat je eet, maakt je ofwel zieker of gezonder.”

Ik hoorde laatst op het nieuws dat meer dan 60% van de ondervraagden in een enquête er van uitgaat dat ze kanker gaan krijgen. Volgens studies zou zelfs 80% van de bevolking één of andere vorm van kanker krijgen! Een mooi vooruitzicht is dat!

Terug naar de basis

Iedereen praat over gezond eten, maar alles wordt wel gekookt, gebakken, gestoomd enz… iedereen zoekt de juiste manier om zoveel mogelijk voedingselementen te behouden in de groenten. Maar waarom spreken ze dan niet over hoe belangrijk gewoon rauwe groenten wel zijn. Hou het simpel en ga terug naar de basis. Een olifant eet ook enkel rauw en groen…

Vijand of niet?

Studies hebben blijkbaar uitgewezen dat het aantal witte bloedcellen in ons lichaam stijgt wanneer we gekookt voedsel eten. Dit is een reactie van ons lichaam dat aangeeft dat er een infectie, virus of andere toxische indringers zijn. Ons lichaam beschouwt verhitte voeding dus als een ongewenste indringer. Straf vind ik dat persoonlijk, en het zet toch aan tot nadenken. Ook op geraffineerde en gepasteuriseerde voeding wordt diezelfde reactie uitgelokt. Doordat die witte bloedcellen ons gekookt en bewerkt voedsel gaan aanvallen, kunnen ze niet worden ingezet om de echte vijand te gaan verslaan, nl. de virussen en slechte bacteriën om ons gezond te houden. Op deze manier zijn we minder weerbaar geworden om de echte “vijand” te verslaan.

 

Wil je meer weten over rauwe voeding, lees dan deze blog over gezonde en verjongende voeding.

 

Ontdek de supergezonde en overheerlijke choQola hier!

 

En kom bij de ‘My food my kingdom community‘ op facebook!

 

 

Merk jij een verschil als je een rauwe salade eet of bijvoorbeeld een spaghetti? Laat het ons zeker weten onderaan dit bericht.

 

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *