Enter your keyword

verzamel nu je ideale winterthee!

verzamel nu je ideale winterthee!

Verzamel nu je ideale winterthee!

De temperaturen stijgen weer zodat vele bloemen en kruiden er weer prachtig en krachtig bij staan! Sommige kruiden en vooral bloemen zijn er in de winter niet te vinden, maar kunnen we op dat moment wel heel goed gebruiken vanwege hun helende werking.

Daarom dat we nu aan de slag kunnen gaan om toch een deel te oogsten en drogen.

 

Welke ingrediënten vormen een goede winterthee?

Tijdens deze koude maanden hebben vele mensen toch wel last van een verkoudheid, een droge of slijmerige hoest. Wat wij dan gebruiken zijn zolang we kunnen, verse tijm, rozemarijn en salie. Maar tegen het einde van de winter is de salie dikwijls zijn blad kwijt en dat is een niet te missen ingrediënt! Maar wat je misschien niet wist is dat madeliefjes goed werken tegen slijmvorming van de luchtwegen. Die bloemetjes ogen ten eerste heel leuk in je thee, ze dienen nu ook geplukt te worden om in de winter te kunnen gebruiken.

Van madeliefjes weet je nu al dat ze slijmvorming tegengaan van de luchtwegen. Het drogen van de bloemetjes doe je best in het donker, eventueel op een plaat of schaal dun belegd, of iets anders waar het goed in kan luchten. Af en toe het geheel eens door elkaar schudden, zodat alles weer adem krijgt wat onderin lag.

Salie is ook een hele goede ontsmetter voor de keel als je keelpijn hebt. Zowel voor amandelontstekingen als slijmvorming is dit een uitstekend kruid. Om te drogen hang je de takjes ondersteboven op een donkere plek.

Tijm is nog zo’n onmisbaar kruid dat vele toepassingen kent. Aangaande onze winterthee is het een goed middel tegen alles wat met verkoudheid te maken heeft. Het kalmeert je hoest, werkt energie opwekkend en het is ook een goede partner om van je keelpijn vanaf te geraken. Leg wat takjes te drogen zoals bij de madeliefjes… bijvoorbeeld op een schaal en schud het af en toe eens door elkaar. Ook best op een donkere plek.

Als laatste hebben we de rozemarijn. Voel je je grieperig, heb je wat hoofdpijn, moet je hoesten, dan kan rozemarijn je helpen. Natuurlijk ook bij algehele verkoudheid werkt het opwekkend en ontsmettend voor de luchtwegen. Ook hier kan je wat takjes drogen door ze ondersteboven te hangen of op een schaal als het kleine stukjes zijn. Zorg steeds voor goede ventilatie.

 

Hoe de kruiden en bloemen te bewaren?

Na ongeveer 2 weken maximum kan je de kruiden in een glazen potje doen. Zet er eventueel nog een mooi labeltje op met de naam van het kruid of de bloem. Als je meerdere kruiden en bloemen gaat drogen, dan kan er al eens verwarring ontstaan… kamille lijkt veel op madeliefjes bijvoorbeeld. Meestal laat ik het dekseltje er nog even af zodat nog een laatste restant vocht er uit kan.

nog een tip:

  • Ook bij heesheid werkt deze thee kalmerend en herstellend.
  • Voeg eventueel een beetje verse gember, citroen/limoen en biologische honing toe. Ook die ingrediënten dragen bij tot een sneller herstel.
  • Als je de kruiden vers kan gebruiken, is dat nog altijd de beste methode.

 

Wil je nog wat meer weten over eetbare bloemen, download dan zeker ons gratis e-boekje “Fleur je bord op” voor extra inspiratie.

 download hier je gratis fleur je bord op

 

Laat ons zeker ook weten of jij gebruik maakt van verse kruiden in thee of gerechten! Hieronder lees ik graag je reactie.

 

Wens je op de hoogte te blijven van onze weetjes en interessante info?

Ontdek de supergezonde en overheerlijke choQola hier!

 

En kom bij de ‘My food my kingdom community‘ op facebook!

 

 

Deze blog, en alle andere blogs, zijn beschermd door de disclaimer van de website.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *