Enter your keyword

waterkefir, een drankje apart

waterkefir, een drankje apart

blog waterkefir een drankje apartWaterkefir, een drankje apart

Ken jij waterkefir? Misschien heb je al wel gehoord van kefir, maar dan bedoelt men meestal de melkkefir. Dat lijkt heel sterk op yoghurt. Maar waterkefir heeft niets met melk te maken! Het is een lichtbruin, beetje sprankelend drankje dat je maakt met waterkefir korreltjes. Een uitstekend drankje om je darmflora weer in orde te krijgen EN lactose vrij! Waar wacht je nog op?

 

Wat is waterkefir?

Waterkefir is zoals eerder gezegd, gemaakt met water, niet met melk, en zal daardoor ook een gans ander product worden. Het is een probiotica, en daarom zeer goed voor de darmflora. Het kent vele gezondheidsvoordelen.

Na 48 uur kan je het drankje al gebruiken, maar je mag het ook langer laten inwerken. Zo gaan er meer ‘suikers’ opgegeten worden door de korrels.

De drank is lichtbruin, licht sprankelend en zelfs heel licht alcoholisch. Hoe langer je de drank laat inwerken, hoe meer het alcoholgehalte zal stijgen… maar veel is dat niet.

Voordelen van waterkefir

Waterkefir is een drankje dat al vele eeuwen gedronken wordt. Waterkefir (en melkkefir) brengt weer balans in het lichaam:

  • darmproblemen allerlei en prikkelbaar darmsyndroom
  • lactose vrij en brengt weer meer evenwicht en herstelling
  • bevordert goede nachtrust door tryptofaan
  • kalmeert het zenuwstelsel
  • bloeddruk- en cholesterol verlagend
  • goed voor detox
  • goed voor op de huid te gebruiken (te vet en te droog weer in balans te brengen)
  • schimmelwerend
  • anti bacterieel
  • zeer rijk aan mineralen en vitamines: B1, B2,B6 EN B12 (vele mensen hebben hier tekort aan)
  • vit C, D en H
  • rijk aan essentiële aminozuren

blog waterkefir een drankje apart

Recept

Voor 2 liter waterkefir:

(Voor 1 liter neem je de helft aan ingrediënten)

Je neemt een grote weckpot (2 liter) en vult hem voor max 30% met waterkefir korreltjes (goed gespoeld). Voeg er 1 citroen in 4 gesneden aan toe. Gedroogde vruchten naar smaak (hier ongezwavelde abrikozen of vijgen, 8 stuks), en 50g ongeraffineerde rietsuiker. Voeg water toe, maar niet volledig tot boven vullen! Vermits er druk op komt te staan en het bruist, kan de druk te hoog worden voor de pot…

Na enkele dagen kan je het mengsel uitgieten door een vergiet. Vang het sap op en bewaar het koel. Tot een maand zou het bruikbaar zijn…

Spoel de kefir korrels goed uit en start opnieuw.

LET OP: kefirkorrels mogen niet in aanraking komen met metaal, dus geen metalen lepel en vergiet gebruiken.

TIP: je kan er ook verse vruchten aan toevoegen, zoals framboos… let er dan wel op dat je sap en korrels roze gaan zien.

Ik heb gelezen dat het ook met enkel gedroogde vruchten zou kunnen, maar dat hebben wij nog niet gemaakt. Met honing lukt het niet, en met kokosbloesemsuiker smaakt het ook heel anders (volgens een vriendin was het niet lekker)

Video

Wil je alles bekijken op een video? Dan kan dat hieronder! Abonneer je zeker op ons kanaal, dan krijg je de nieuwste video’s als eerste te zien.

 

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten, blogs en andere weetjes?

 

En kom bij de ‘My food my kingdom community‘ op facebook!

Gebruik jij al waterkefir? Wat is jouw favoriet mengsel? Laat het ons zeker weten onder deze post!

 

Print Friendly, PDF & Email

One Comment

  1. Sinds februari 2017 mijn light frisdrankverbruik stopgezet en vervangen door waterkefir en is eigenlijk zonder veel grote problemen gegaan. Ik ben fan van waterkefir met stukjes gember of pompelmoes tijdens de tweede fermentatie. Ik heb tweede fermentatie ook al gedaan met bloemen (magnolia en viooltjes) , maar deze smaken maar eerder lichtjes door in het drankje. Hibiscus is wel lekker. De volgende weken ga ik experimenteren met keukenkruiden (basilicum, rozemarijn…) Wordt vervolgd! 😉

    Bart Geets
    apr 14, 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *