Zelf kiemen maken
Zelf kiemen maken
Kiemen zijn microgroenten, het zijn kleine plantjes die net uit een zaadje zijn gekomen. In dit stadium zijn deze plantjes zeer rijk aan mineralen en vitamines, enzymen, anti-oxidanten en proteïnes. Het is bij wijze van spreke de kiemkracht, de kracht om te groeien dat je opeet.
Je kan van vele zaden kiemgroenten kweken en eten. Het ene zaadje is al gemakkelijker dan het andere… Een zeer goede starter met een redelijk neutrale maar verfrissende smaak is ‘alfalfa’. En die leg ik je even uit…
Het kiemproces…
Om van een zaadje tot een kiemgroente te komen, heb je voor alfalfa ongeveer 4/5 dagen nodig.
- Neem een glazen bokaal en doe er een bodempje zaadjes in. Zet het geheel ruim onder lauw water. Plaats een gaasje (kaasdoek) over de hals en zet er een elastiek rond.
- Laat een nachtje weken.
- De volgende dag spoelen en zet weer onder water. Wij plaatsen de bokaal in daglicht. Het gaasje kan er gewoon opblijven.
- Dagelijks moet het water ververst worden!
- Wanneer er zaden beginnen te kiemen, volgt er een ander proces. Dan spoel je alles opnieuw met water (zoals elke dag), maar laat je de bokaal goed uitlekken (een tijd schuin omlaag zetten zodat overtollig water er uit kan)
- We zetten de bokaal niet in direct zonlicht omdat de hitte (zeker in zomer enz) ervoor zorgt dat de kiemen sneller rotten!
- Herhaal het proces van spoelen en uitlekken tot je kiemen groot genoeg zijn om te eten. Van het moment dat er 2 groene blaadjes aankomen, zijn ze perfect!
- Bewaar de kiemen dan in de koelkast… snel opeten is wel de boodschap 😉 Ze blijven enkele dagen houdbaar.
kiemen uit de moestuin
Heb je zelf een moestuin? Laat dan gerust enkele plantjes in zaad komen. Eerst een goede zaak voor de bijen, en daarna voor jou. Zaden van radijzen, broccoli en andere kolen, rode bieten, pompoenen, prei, rucola, erwten, venkel, koriander, look enz, kan je perfect gebruiken om te kiemen. Bij sommige zaden heb je wel een ander kiemproces dan bij alfalfa…
kiemen met kinderen
Ook hier kan je kinderen bij betrekken en hen laten zien hoe die kiemgroentjes groeien. Tot onze verbazing zijn kiemgroentjes bij de dochter thuis een favoriete groente. Zij eet gewoon handenvol op, puur. Soms wordt het tussen de pannenkoeken gedaan met een beetje honing en geitenkaas, kwestie van de slechte suikers zoveel mogelijk te bannen en toch heerlijke pannenkoeken te eten. Ook dat heeft bij haar succes. En bij ons ook… want deze combinatie is echt heel lekker!
Heb jij al kiemen zelf gekweekt? Gebruik je regelmatig kiemgroenten? Laat ons jouw ervaringen zeker weten!
Wil je op de hoogte blijven van onze recepten, acties en activiteiten?
En kom bij de ‘My food my kingdom community‘ op facebook!