Enter your keyword

Zoektocht naar pure ingrediënten

Zoektocht naar pure ingrediënten

blog zoektocht naar pure ingrediëntenKokosolie & choQola: een zoektocht naar pure ingrediënten…

Onze filosofie & de zoektocht

Zoals je weet en kan lezen op onze website staan wij zelf al sinds jaar en dag helemaal achter gezonde en zo onbewerkt mogelijke voeding. Dit gegeven was ook de reden waarom we in de eerste plaats zelf op zoek zijn gegaan naar een alternatief voor chocolade dat aan onze vereisten en normen kon voldoen. Deze (vruchteloze) zoektocht heeft uiteindelijk geleid tot de ontwikkeling van choQola.

Ontwikkelingsproces choQola

In het ontwikkelingsproces van choQola hebben we ons zeer erg verdiept in ingrediënten-, productie- en raffinageprocessen van voeding en tot onze verbazing (en afschuw) is hier wel degelijk heel veel mis mee wat de gewone consument nooit te zien krijgt… (een mooi idee hiervan kan je ook vinden in het boek: “Slik je dat” van onderzoeksjournaliste Joanna Blythman wat voor een stuk onze eigen wedervaren letterlijk weergeeft)

Zie blog https://www.myfoodmykingdom.com/callan-en-freya-undercover/

Onze zoektocht naar ingrediënten voor choQola is dan ook een nooit aflatende queeste geworden naar niet alleen “labels” (zoals een “Bio-label” wat eigenlijk vooral een (duur) marketinggegeven is wat vaak zelfs financieel niet haalbaar is voor kleine producenten (die nochtans vaak zeer kwalitatieve producten kunnen leveren) maar vooral naar de kwaliteit en het achterliggende bewerkingsproces van deze ingrediënten. Dat dit niet voor de hand liggend is en soms zelfs schier onmogelijk is om te weten te komen, is helaas een gegeven bij vele producenten en leveranciers binnen de voedingsindustrie…

Kokosolie

Omdat kokosolie een prominente plaats inneemt binnen choQola, hebben we zeer veel tijd gestoken in het (be)zoeken van een goede kwalitatieve leverancier.

De kwalitatief meest hoogstaande en beste kokosolie is zonder twijfel de koudgeperste kokosolie van eerste persing. ( helaas komt dit met de onvermijdelijke kokossmaak en -geur die steeds gepaard gaat met koudgeperste kokosolie… En je weet wat men zegt over “smaken”… Kortom: niet iedereen is te vinden voor deze subtiele kokossmaak 😉
Op weg dus naar kokosolie zonder geur of smaak… Tijdens deze zoektocht kwamen we onder andere te weten dat er in grote lijnen twee grote procedés zijn om kokosolie te ontgeuren. (en die worden bijna nooit vermeld op de verpakking en vele invoerders of verwerkers en herverpakkers zijn zelfs niet op de hoogte van de gebruikte methodes…)

Verschillende methode

DE CHEMISCHE METHODE: Dit is de meest gebruikte methode in de voedingsindustrie. Via oplosmiddelen wordt de olie ontdaan van geur en smaak. Het meest gebruikte oplosmiddel hiervoor is hexaan. (https://nl.wikipedia.org/wiki/N-hexaan) Wat men ook beweren wil, dit chemische goedje is ronduit schadelijk voor de gezondheid en wil je zeker niet in je voeding hebben!

DE MECHANISCHE METHODE: De meest natuurlijke methode binnen de voedingsindustrie. De ruwe kokosolie wordt eerst gefilterd door kalkrijke klei of door toevoeging van actieve koolstof om vervolgens de olie te onderwerpen aan een kortstondig stoombad onder druk (vacuum). Bij dit strikte temperatuur gestuurde proces verdwijnt niet alleen de kokosgeur en -smaak maar ook de laatste vaste deeltjes en de restanten van klei of koolstof.

Binnen deze twee grote verschillen heeft elke producent of verwerker wel zijn werkmethodes die enorm kunnen uiteenlopen op gebied van hygiëne, duurtijd, temperatuur, gebruikte machines en producten, opvolging en registratie van het hele proces, etc. De zoektocht naar betrouwbare leveranciers is dan ook een echt kluwen waar het allesbehalve evident en makkelijk is om door de bomen nog het bos te kunnen zien.

blog zoektocht naar pure ingrediënten

Waar komt onze kokosolie vandaan:

Onze invoerder haalt zowel de ruwe alsook de koudgeperste kokosolie bij zijn leveranciers in de Filippijnen. Om een constante kwaliteit te verzekeren worden ze regelmatig bezocht en daarenboven wordt elk lot geanalyseerd.

 

Biologische, ontgeurde kokosolie Oorsprong & productie Filippijnen

Deze biologische kokosolie wordt verwerkt met behulp van biologisch goedgekeurde methoden van fysieke winning en raffinage wat strikt opgevolgd moet worden. De noot wordt eerst ontdaan van de bast. De kopra ( = noot zonder bast) wordt dan te drogen gelegd. Hier worden verschillende methodes voor gebruikt. ( zonnedroging of droogoven op 40° gedurende 2u30). De kopra wordt daarna geperst voor het verkrijgen van de ruwe kokosolie. Deze olie heeft een heldere licht goudbruine kleur omdat de kokosnoten voor deze olie niet eerst ontdaan worden van het bruine schilletje rond het vruchtvlees. De ruwe kokosolie wordt dan verscheept en verder behandeld in Nederland tvv een constante kwaliteitscontrole en –garantie. Deze ruwe kokosolie wordt dan eerst gefilterd door kalkrijke klei of door toevoeging van actieve koolstof om vervolgens door een kortstondig stoombad onder druk (vacuum) te gaan. Bij dit strikte temperatuurgestuurde proces verdwijnt niet alleen de kokosgeur en-smaak maar ook de laatste vaste deeltjes en de restanten van klei of koolstof. Deze worden dan ook niet teruggevonden in de uiteindelijke analyses.
Deze methode zorgt ervoor dat de kokosolie 100% oplosmiddelenvrij blijft en dat de nutritionele waarde maximaal behouden blijft.
Ingrediënten: Biologische kokosolie (bij choQola “The Original” en “Milky Raw”)

 

Biologische, koudgeperste kokosolie Oorsprong & productie Filippijnen

De extra vierge of koudgeperste kokosolie wordt gemaakt van het verse vlees van de handgeplukte rijpe kokosnoot. De productie omvat het verwijderen van de bast, het weghalen van de bruine schil en het wassen van het vruchtvlees. Het witte vruchtvlees wordt vervolgens gemalen tot fijne schilfers en gedroogd (zonnedroging of droogoven op 40° gedurende 2u30). Na het drogen gaat het witte vlees door een (lage temperatuur) schroefpers om de olie te extraheren. Ten slotte wordt de olie gefilterd om tot een heldere olie te bekomen. Ingrediënten: Biologische koud geperste kokosolie (bij choQola “Royal Raw”)

 

Ons doel is om meer mensen te laten genieten van al het goeds van choQola en op deze manier ons (lekker) steentje bij te dragen aan een mooiere en gezondere wereld. Een zekere portie idealisme is hier zeker niet vreemd aan en de enige manier om dit te bereiken is om dit SAMEN te doen met zoveel mogelijk mensen. Mensen die net als wij ook op zoek zijn naar eerlijke producten die zo zuiver en onbewerkt mogelijk zijn in onze hedendaagse wereld.

En daarom willen we graag ieder van jullie bedanken die dit initiatief een warm hart toedraagt.

 

ChoQola vind je natuurlijk in onze shop. We zijn apetrots om dit geweldig lekker en super gezond kwaliteitsproduct het onze te mogen noemen! Want choQola maakt het nu mogelijk om echt gezond te snoepen… een nieuw tijdperk is aangebroken… lactosevrij en suikervrij!

Ontdek hier onze heerlijke, supergezonde en veelzijdige ChoQola! Chocolade snoepen was nog nooit zo gezond!

Wil je op de hoogte blijven van onze recepten, acties en activiteiten?

En kom bij de ‘My food my kingdom community‘ op facebook!

 

Deze blog, en alle andere blogs, zijn beschermd door de disclaimer van de website.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *